Criza fortei de munca de pe litoral afecteaza incasarile hotelierilor

Din lipsa personalului, multi dintre hotelierii de la mare incearca sa externalizeze serviciile de alimentatie, dar gasesc din ce in ce mai greu firme dispuse sa preia aceasta activitate, iar unii chiar renunta definitiv la servirea mesei pentru turisti, pierzand, astfel, din start o cincime din volumul vanzarilor.
„Avem informatii ca sunt hoteluri la mare care nu-si pot deschide restaurantele din lipsa de personal. Deocamdata sunt in jur de 10, dar tendinta este ingrijoratoare si, daca statul nu gaseste o solutie, numarul lor va creste exponential anul viitor”, a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
El spune ca, neasigurand serviciile de mic dejun, aceste hoteluri sunt obligate sa scada tarifele cu 20%. Unii hotelieri sunt nevoiti sa le returneze turistilor banii incasati pe micul dejun, iar altii au gasit solutia sa-si trimita turistii sa manance la un hotel vecin.
Pe de alta parte, tot mai multi hotelieri de pe litoral incearca sa-si externalizeze partea de masa, adresandu-se unor operatori de restaurante, mai ales din Bucuresti. „Daca in anii trecuti se gaseau firme care preluau restaurantele de pe litoral, acum lucrurile s-au schimbat. Inainte, ca firma de restaurante din Bucuresti, veneai trei luni pe litoral, investeai in restaurant si aduceai personal, dar tot aveai o rata de profitabilitate foarte mare. Acum nu se mai intampla asta pentru ca mare parte din consumatori sunt bucuresteni care acum nu mai vin nici macar in weekend, ci doar sambata. In plus, a crescut foarte mult numarul de apartamente, iar oamenii vin si stau in blocuri, iar micul dejun si-l cumpara de la marii retaileri. Atunci nu mai merita pentru operatorii de restaurante sa preia unitati de la mare”, a precizat Anca Nedea, directorul executiv al Organizatiei Patronale Mamaia Constanta. Ea spune ca, in criza de forta de munca, hotelierii cauta disperati solutii si multi se gandesc sa schimbe mesele a la carte cu cele de tip bufet, unde este nevoie de mai putini angajati. 
Din acest motiv, unii dintre turistii care au cumparat pachete de cazare cu demipensiune, vor constata ca, asemeni micului dejun, si cina sau pranzul sunt de tip bufet. 

Source: Profit