Crestere de 17% a numarului agentiilor de turism, in 2013

In 2013, numarul agentiilor de turism a crescut cu aproape 17%, cu toate ca s-au inchis 97 de firme din domeniu, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT.
Potrivit ANT, in luna decembrie existau 3.320 de agentii de turism licentiate in evidentele autoritatii. La sfarsitul anului 2012 in evidenta autoritatilor figurau 2.841 de agentii de turism licentiate.
Din cele 97 de agentii de turism inchise in acest an, 80 au disparut din piata ca urmare a incetarii activitatii si a solicitarii radierii licentei. In plus, 10 agentii au fost inchise ca urmare a retragerii licentei de turism de catre reprezentanti ai Directiei Generale Control si Autorizare Turism din ANT pentru ca firmele nu mai functionau la adresa inscrisa in licenta si alte 7 au fost inchise ca urmare a retragerii a licentei de turism de catre reprezentanti ai Directiei Generale Control si Autorizare Turism pentru nerespectarea legislatiei in domeniu.
Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, a declarat, in luna noiembrie, ca asociatia cere autoritatilor din turism ca toti aceia care organizeaza servicii de calatorie, inclusiv profesorii si preotii, sa fie obligati sa detina licente de turism, iar capitalul social minim pentru infiintarea unei agentii de turism sa creasca de la 200 RON la 25.000 RON pentru o agentie detailista si 100.000 RON pentru un turoperator.
Asociatia solicita autoritatilor din turism si majorarea sumelor obligatorii a fi asigurate la 250.000 EUR pentru turoperator si 50.000 EUR pentru detailisti si introducerea asigurarii facultative pentru acoperirea 100% si imediat a riscului de insolvabilitate. In prezent, turoperatorii sunt obligati sa asigure o suma de 50.000 USD, iar o agentie detailista 10.000 USD.

Source: Realitatea