Crestere cu 30% a capacitatii de cazare, pana la sfarsitul anului 2011

Pana la sfarsitul anului 2011, pe piata hoteliera din Bucuresti vor mai fi dezvoltate 8 unitati hoteliere, ceea ce ar presupune o crestere de 30% a capacitatii de cazare, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

Noile unitati se vor axa pe segmentul hotelier de 4 si 5 stele, cu o capacitate de pana la 200 de camere.

Anul trecut, capacitatea de cazare din Bucuresti s-a majorat cu 30%, fata de 2007, cea mai mare crestere inregistrata din 1989.

Numarul hotelurilor care vor fi inaugurate pe piata capitalei in urmatorii 3 ani este cu 50% mai mic decat cel estimat in ultimul trimestru din 2007, luand in considerare proiectele hoteliere anuntate pana la acel moment.

Piata hoteliera bucuresteana nu va mai fi la fel de atractiva pentru investitii in anul 2009, iar jumatate din proiectele noi anuntate nu vor mai fi finalizate. Pentru acest an, se estimeaza ca se vor adauga la capacitatea de cazare existenta, inca 600 de camere.

Ideea este confirmata si de specialistii in domeniul turismului, care sustin ca anul 2009 va fi mai sarac in  lansari de hoteluri noi. Mai mult de jumatate din proiectele hoteliere incepute nu vor fi finalizate, din cauza unui sentiment de incertitudine ce caracterizeaza piata, a declarat Sorin Ionescu, managerul companiei de consultanta Fivestar Hospitality.  In opinia acestuia, situatia de incertitudine se va prelungi si la nivelul anului 2010, insa dezvoltarea sectorului va depinde si de impulsionarea data de Guvern.

Potrivit aceluiasi studiu, sectorul hotelier din capitala a inregistrat o crestere de circa 64% a fluxului de investitii straine directe, in 2008.

Bucurestiul a inregistrat in 2008 o scadere cu 12% a venitului mediu pe camera disponibila (RevPar) si, totodata o scadere a gradului de ocupare, pe fondul crizei financiare si a inghetarii creditarii.

In prezent, oferta hoteliera din Bucuresti totalizeaza 10.300 de camere, distribuite in 118 hoteluri.

Source: Business Standard