Conform ultimului raport al Bancii Nationale a Romaniei (B.N.R.), creditele totale si de orice fel acordate populatiei au scazut in primul trimestru din 2014 fata de aceeasi perioada din anul trecut cu 1,2%.
Insa, cele pentru locuinte au crescut cu 9,4%, fiind preferate cele in lei care au inregistrat o crestere de 130% in perioada mentionata. Analizand evolutia din luna aprilie a acestui an, lucrurile sunt diferite.
Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut cu 0,2% (-0,1% in termeni reali) fata de luna anterioara, pana la nivelul de 218.299,6 milioane de lei.
Daca detaliem in functie de moneda in care au fost acordate creditele, situatia poate fi inteleasa mai bine. Creditul in lei a crescut cu 0,8% (0,5% in termeni reali), iar cel in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,2% (exprimat in euro, el a scazut cu 0,1%). In schimb, comparand cu luna similara din anul trecut, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 0,8% (-2% in termeni reali). Insa, componenta in lei s-a majorat cu 6,1% (4,8% in termeni reali), iar cea in valuta exprimata in lei s-a diminuat cu 5% (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 7,7%).
Sondajul privind creditarea firmelor si populatiei realizat de B.N.R. arata si o imbunatatire a perceptiei asupra riscului de creditare in majoritatea domeniilor economice, dar si mentinerea cotei de risc a unora dintre ele. Din zece domenii analizate, constructiile, turismul, transporturile, serviciile si intermedierile financiare au fost, in ultimii cinci ani, considerate ca avand grade ridicate de risc. De mentionat este faptul ca tranzactiile imobiliare si constructiile sunt percepute ca mai putin riscante decat in trecutul apropiat.
Cu toate acestea, cele mai inalte cote de risc bancar le au in prezent tot aceste doua sectoare – tranzactii imobiliare (+35%) si constructii (+10%). Insa este imbucurator faptul ca, in ceea ce priveste acordarea de credite de consum persoanelor fizice, bancherii intrevad un posibil avans pentru cele ipotecare si pentru cele asigurate prin garantii, ambele in lei. Tot pentru aceste imprumuturi este anticipata si o usoara relaxare a conditiilor de creditare in viitorul apropiat.
Source: Imobiliare.Net