“Cosmarul” Asmita Gardens: Alpha Bank pierde 20 de milioane de euro, iar dezvoltatorii 25 de milioane de euro

Grecii de la Alpha Bank sunt nevoiti sa isi asume o pierdere de circa 20 mil. euro de pe urma „colapsului” in care a intrat ansamblul rezidential Asmita Gardens.

Banca are de recuperat 70 mil. euro, insa suma obtinuta din vanzarea locuintelor ramase va ajunge, in cel mai bun caz, la circa 53 mil. euro.

In data de 13 ianuarie 2012, administratorul judiciar al proiectului, firma Euro Insol, a intocmit tabelul preliminar al creditorilor, iar in 19 ianuarie a avut loc prima adunare a creditorilor in care a fost aprobat raportul administratorului.

Analiza intocmita de Euro Insol indica o datorie totala de circa 110 mil. euro, insa la masa credala s-au revendicat doar 101 mil. euro, restul de 9 mil. euro au fost acceptati ca pierdere de creditori din zona de servicii. Principalul creditor este Alpha Bank, care detine o pondere de 70% in totalul datoriilor, urmat de dezvoltatorii proiectului: companiile Charlemagne si Asmita Group, care au revendicat circa 25 mil. euro.

„Avem la vanzare 53.000 metri patrati construiti, formati din 28 de apartamente ramase nevandute din prima faza a proiectului, 384 de locuinte din faza a doua si spatiile comerciale din ambele faze. Daca reusim sa vindem suprafata aceasta la 1.000 de euro/mp rezulta o suma de circa 53 mil. euro, care ii revine bancii ca principal creditor. Resul creditorilor isi pot lua gandul de la bani”, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner in cadrul Euro Insol.

Administratorul intentioneaza sa finalizeze vanzarea locuintelor ramase in circa doi ani, desi perioada de reorganizare pentru proiecte de asemenea anvergura ajunge de regula la trei ani, cu posibilitate de prelungire pana la patru ani.

Suspiciuni de frauda

Raportul intocmit de administratoul judiciar indica suspiciuni de frauda in cazul unor contracte realizate cu firme de consultanta financiara, imobiliara si judiciara, care au fost incheiate la valori ce nu pot fi justificate. In cazul in care acestea se dovedesc frauduloase se pot denunta, urmand a fi anulate.

Constructorul proiectului, compania austriaca Strabag, a acceptat la finalul anului trecut sa reia lucrarile la faza a doua a proiectului, in schimbul eliberarii unei sume de un milion de euro, desi initial acestia revendicasera 8 mil. euro.

Source: Flux Imobiliar