Contributia turismului romanesc la bugetul de stat este de patru ori mai mica decat in Muntenegru

World Travel & Tourism Council, WTTC estimeaza pentru Romania ca turismul are potential sa creasca, pana in 2016, peste media europeana si mondiala, cu conditia ca autoritatile sa constientizeze importanta acestui domeniu si sa implementeze o strategie realista in acest sens.

Planul strategic de dezvoltare a turismului romanesc, pentru perioada 2007-2013, va avea ca termen de finalizare decembrie 2006, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, Ovidiu Iuliu Marian, dupa ce termenul a fost amanat de doua ori fata de data stabilita in 2005.

In ceea ce priveste constientizarea, de catre autoritatile locale si centrale, a impactului dezvoltarii turismului si asupra cresterii economice, WTTC a dat Romaniei exemplul statului Muntenegru.

Muntenegru detine tot atatia kilometri de coasta ca si tara noastra si are o populatie de doar 650.000 locuitori insa industria turismului are o contributie la bugetul de stat de 4 ori mai mare decat contribuie acest sector in tara noastra.

Ministerul Turismului din Muntenegru a angajat o firma germana cu renume mondial care s-a ocupat de strategia de dezvoltare turistica, Muntenegru fiind promovat in prezent in strainatate dupa modelul Palma de Majorca. Masterplanul elaborat de aceasta firma este publicat pe site-ul Ministerului Turismului din Muntenegru, are 40 de pagini si a fost terminat intr-un an in comparatie cu Romania, unde ANT nu a prezentat nici o pagina din planul de dezvoltare a turismului romanesc.
Source: Adevarul