Constructia de statiuni de cinci stele pe litoralul romanesc este prematura

Unul dintre motivele pentru care hotelurile de cinci stele pe litoralul romanesc nu ar putea fi rentabile este durata scazuta a sezonului estival, de la 1,5 la 2 luni pe an, mult sub nivelul tarilor care au dezvoltat cu succes acest concept, Turcia, Grecia sau Croatia, care beneficiaza de avantajele climei mediteraneene. In Turcia, spre exemplu, sezonul estival dureaza 5 luni, dintre care 3 luni in sezonul de varf. In plus, au fost dezvoltate programe motivationale, organizare de evenimente si activitati sportive.

Un alt motiv il constituie absenta facilitatilor fiscale acordate investitorilor pe litoralul romanesc. Spre exemplu, in Bulgaria, politica fiscala a determinat o mare concentrare de capital si consacrarea produsului turistic, litoralul bulgaresc.

De asemenea, litoralul romanesc inca nu este clar si corect definit din punct de vedere turistic, in raport cu nevoile si asteptarile unui public tinta.

Totusi, in acest an a fost inaugurat un complex turistic de cinci stele, Delta Nature Resort, in Delta Dunarii, destinat sa atraga vizitatorii internationali ai turismului de lux iar compania Trigranit, important developper in domeniul imobiliar si-a manifestat interesul de a investi intr-o statiune de lux pe litoralul Marii Negre.

Deocamdata, locatia cea mai potrivita a unui hotel de cinci stele pe litoral pare a fi Constanta, care sa asigure functionarea optima a hotelului si in afara sezonului estival. Acest tip de hotel ar trebui sa aiba o capacitate mare de cazare, sa dispuna de centru de conferinte pentru turismul de afaceri si sa includa si un cazino.
Source: BIZ