Constructia Aeroportului International Dunarea de Jos necesita o investitie de 300 milioane EUR

In termen de trei ani urmeaza sa fie realizata una dintre cele mai mari aerogari internationale din tara, dar si din Europa de Est, Aeroportul International Dunarea de Jos, din comuna Vadeni. Suma initiala care va fi investita pentru viitorul aeroport se ridica la 300 milioane EUR.

In cadrul proiectului, CJ Braila urmeaza sa concesioneze, pe o perioada de pana la 49 ani, un teren in suprafata de 1.275 ha din localitatea Vadeni pentru construirea aeroportului.

Presedintele CJ Braila, Bunea Stancu, a declarat ca pe data de 26 octombrie vor fi deschise ofertele depuse in cadrul licitatiei internationale care a fost organizata.

La licitatie vor participa asociatiile sau consortiile alcatuite din cate un investitor din domeniul constructiilor, operatori transport aerian si firme de turism. Cea mai importanta dintre conditiile impuse in caietul de sarcini se refera la garantiile financiare pentru investitii, in valoare de minimum 200 milioane EUR.

Cea mai mare problema in zona in care ar urma sa fie dezvoltat aeroportul este infrastructura. In zona lipsesc drumurile nationale, exsitand doar un drum national cu o singura banda pe sens, care leaga Galatiul de Braila, retelele de apa curenta, de energie electrica sau de gaze care deservesc zona comunei Vadeni sunt vechi iar fabricile de ciment din imprejurimi nu au capacitatea pentru furnizarea materiei necesare unor piste destinate sa deserveasca un aeroport international.

Prima etapa a proiectului cuprinde constructia unui aeroport cargo si de pasageri, pe o suprafata de 413 ha, urmand ca investitia sa se extinda in vederea dezvoltarii de activitati economice conexe si complementare.

Conform unui protocol semnat de municipiile Galati si Braila, acestea se vor uni intr-o zona metropolitana pana in 2020.

In cadrul aglomerarii urbane de 1 milion de locuitori ar urma sa fie construite autostrazi, aeroport, pod peste Dunare care sa faca legatura intre zona Braila-Galati si Tulcea, porturi si cartiere rezidentiale.

Source: Evenimentul Zilei