Consilieri brasoveni au decis sa infiinteze o comisie de analiza a oportunitatii si capacitatii CJ Brasov de a achizitiona Castelul Bran

Pe data de 16 ianuarie, consilierii judeteni Brasov s-au adunat in sedinta extraordinara pentru a discuta despre oportunitatea cumpararii Castelului Bran si au aprobat, cu 29 de voturi pentru si doua abtineri, „Proiectul privind aprobarea demararii negocierilor in vederea stabilirii conditiilor pentru achizitionarea de catre judetul Brasov, prin Consiliul Judetean Brasov, a bunului imobil Domeniul Bran“.

La propunerea Partidului Democrat, s-a decis infiintarea unei comisii de analiza a oportunitatii si capacitatii CJ Brasov de a achizitiona castelul care va fi formata din cinci membri, Silviu Costea, Lucian Ionescu, Florin Staicu, Marko Gabor si Iancu Vespasian.

In cursul saptamanii viitoare comisia nou infiintata se va intalni cu o delegatie a unei banci austriece, care va veni la Brasov pentru a discuta despre un eventual credit oferit Consiliului Judetean sub forma de leasing.

Presedintele CJ, Aristotel Cancescu, a declarat ca a solicitat oferte de la patru firme din Bucuresti, BDO Conti Audit SRL, Deloitt&Touche, Price Waterhouse Cooper si KPMG, pentru un audit in ceea ce priveste valoarea reala a castelului.

Aristotel Cancescu apreciaza ca cea mai buna solutie ar fi ca MCC sa plateasca evaluarea obiectivului turistic iar CJ sa achite business planul. Planul de afaceri propus de Casa de Habsburg presupune un acord cu un operator turistic spaniol, E-cultura, care va face, catre banca austriaca, plata imprumutului contractat de CJ Brasov pentru achizitionarea castelului, intr-o perioada de 12 ani. Aristotel Cancescu a precizat ca va fi constituita o societate la care E-cultura va fi actionar majoritar dar si CJ Brasov va detine actiuni.

Presedinte CJ a declarat ca suma reala pe care CJ o va plati pentru achizitionarea castelului este de numai 2,7 milioane EUR iar restul va fi platit din incasarile muzeului Bran, pe o perioada de 10 ani.
Source: Curierul National