Concertele cresc veniturile agentiilor de turism

Agentiile de turism, estimeaza pentru acest an o crestere mai mica fata de anii trecuti, in ceea ce priveste vanzarea pachetelor turistice dedicate concertelor, in conditiile in care vedetele muzicii internationale organizeaza concerte si in Romania.

Agentiile de turism mizeaza, pentru pachetele de vacanta cu bilete incluse la concertele din strainatate, pe concertele formatiilor U2 pe stadionul din Barcelona, ACDC pe stadionul din Paris sau Coldplay pe stadionul Wembley.

Dragos Pirnog, director de programe in cadrul agentiei de turism Explore Travel, care a vandut anul trecut circa 2.000 de pachete de vacanta la concerte, din care peste 300 doar la concertele Madonnei, apreciaza ca, pentru concertele trupelor ACDC si U2 din acest an, volumul de vanzari va depasi vanzarile inregistrate anul trecut din pachetele turistice pentru concertele Madonnei si ale lui Bon Jovi in strainatate.

Pentru concertul ACDC la Paris din iunie, pachetul de vacanta costa 495 EUR de persoana si include biletul la concert, trei nopti cazare cu mic dejun la un hotel de 3 stele si transport avion low-cost inclus. Pentru concertul Coldplay de la Londra din septembrie, pretul pachetului este de 550 EUR si include transportul, cazare la hotel de 4 stele si bilet inclus la concert.

Agentia de turism ofera anul acesta si pachete turistice pentru concertul Simply Red de la Praga. Pe langa pachetele de vacanta cu bilete incluse propuse de agentie, se pot realiza si pachete la cerere pentru concerte.

Reprezentantii agentiei de turism Perfect Tour au declarat ca, in 2008, vanzarea pachetelor de vacanta la concerte a generat aproximativ 2-2,5% din veniturile de 24 milioane EUR ale companiei. Pentru acest an, directorul executiv al agentiei, Sorin Vaduvoiu estimeaza o crestere de 20-30% pentru acest segment.

Preturile pentru acest tip de pachete vor scadea anul acesta din cauza conjuncturii economice actuale, a scaderii tarifelor de transport aerian si mai ales pentru a creste atractivitatea acestor servicii, dupa cum apreciaza Vaduvoiu. Pretul pachetelor pentru concertele Coldplay incepe de la 250 EUR in functie de serviciile incluse, pentru U2 de la 329 EUR, pentru Metallica de la 359 EUR si pentru Pink de la 309 EUR.

Printre artistii straini care au concertat deja anul acesta sau vor concerta in Romania se numara Sting, James Blunt, Depeche Mode, Vonda Shepard, The Rasmus sau Madonna.

Source: Ziarul Financiar