Specialistii de la Institutul de Arhitectura au prezentat recent Conceptul strategic Bucuresti 2035. Printre altele, acesta prevede realizarea de parcaje supraetajate, de parcuri noi (Ferentari, Vacaresti si Lacul Morii), de transformare a centrului Capitalei in zona exclusiv pietonala, de punere in valoare a cladirilor monument istoric. In plus, va fi extinsa reteaua de metrou in zonele aglomerate ale Capitalei, vor fi construite trenuri de mare viteza si autostrazi care vor facilita legatura dintre Bucuresti si orasele resedinta de judet ale tarii, iar pe raurile din vecinatate vor fi amenajate mici porturi.
Este o decizie politica. Daca Bucurestiul va ramane in forma asta si se va axa pe cooperare, este absolut obligatoriu sa colaboreze cu teritoriul sau de influenta limitrof. Lucrul acesta trebuie sa-l inteleaga lumea politica, pentru ca Bucurestiul ofera aproape 30% din PIB al Romaniei. Este evident ca, daca nu vom profita de lucrul acesta, vom pierde din competitivitate si vom fi eliminati de pe piata europeana, la un moment dat, pentru ca nu putem sa ne folosim de aceasta oportunitate, care este statutul de pol regional al Bucurestiului”, a spus Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei.
Tot el crede ca un aeroport in sudul Bucurestiului ar putea crea aceasta deplasare spre sud a dezvoltarii, pentru ca operatiunea centrul civic din perioada comunista a lasat partea de sud a Capitalei intr-o subdezvoltare, o lipsa de conectivitate, iar aceste proiecte incearca sa refaca aceste lucruri, fara a crea mari proiecte de axe sau de demolari, ci mici interventii care sa refaca unitatea zonei centrale la Bucuresti si a favoriza, intr-un fel, deplasarea dezvoltarii spre sud.”.
Facem ce facem si ajungem tot la infrastructura rutiera
La randul sau, Sorin Oprescu, primarului general al Bucurestiului, crede ca in 25 de ani Capitala se va dezvolta echilibrat: „Ma refer la partea de sud, pentru cã pana acum, dezvoltarea Bucurestiului s-a facut catre nord. Sudul trebuie dezvoltat din punct de vedere economic, social, cultural, dar si al constructiei de locuinte. In sud vom face complexe de locuinte, parcuri, complexe comerciale, cu pastrarea salbei de lacuri, aflata la cativa km departare.”. Mai mult decat atat, primarul general a promis ca pana atunci va fi terminata autostrada de nord (autostrada suspendata) care va fi construita in parteneriat public privat. Dar mai are si alte planuri: Ma refer la acoperisurile verzi, amenajarea Dambovitei, a cursului de apa, urmand ca zona verde sa acopere aproximativ 13 km.”.
Oprescu a recunoscut ca toate proiectele din Conceptul strategic Bucuresti 2035 sunt importante, dar tot despre infrastructura vorbeste: le sunt legate de parcari strategice si parcari de descurajare, de la limita centurii Bucurestiului, in asa fel incat, sa se poata circula in timp convenabil”. In continuare a mentionat proiectele de infrastructura rutiera aflate in curs de executie (precum pasajele Mihai Bravu – Vacaresti, Doamna Ghica, Splai Dudescu) care vor contribui la fluidizarea circulatiei. De mentionat ca acest studiul este elaborat la comanda Primariei Municipiului Bucuresti de un consortiu format din arhitecti urbanisti, ingineri de diverse specialitati, economisti, sociologi, conceptul facand parte din Planul Urbanistic General care va fi elaborat si aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2012.
Source: Flux Imobiliar