Comunicat de presa – ANTREC Romania

In data de 19 mai 2008, in Monitorul Oficial au fost publicate Normele Metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice.
ANTREC Romania aduce urmatoarele mentiuni privind la Ordinul Ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, turism si profesii liberale nr 636/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice.

Asociatia noastra apreciaza faptul ca in noul ordin 636/2008 au fost luate in considerare multe dintre propunerile ANTREC, in special, de a se introduce notiunile: Pensiune AGROTURISTICA si Pensiune TURISTICA.

ANTREC Romania, ca lider recunoscut in dezvoltarea si promovarea turismului rural romanesc,  beneficiind de 14 ani de experienta in domeniu, a sustinut insa la intalnirile din cadrul Consiliului Consultativ cat si prin scrisori catre MIMMCTPL, urmatoarele:

1. Pensiunile (turistice si agroturistice) trebuie sa isi pastreze clasificarea pe flori/margarete, turistii fiind deja obisnuiti cu acest simbol si avand clare asteptarile atunci cand se cazeaza la pensiuni clasificate pe flori. Diferentierea realizata in urma noului ordin, respectiv pensiunile turistice clasificate pe stele si cele agroturistice clasificate pe flori, va crea confuzie atat in randul turistilor cat si in randul proprietarilor de pensiuni.

2. Pensiunile, urmand modelul EUROGITES (Federatia Europeana de Turism Rural),ca structura de primire turistica, ar trebui sa aiba, asa cum s-a prezentat in propunerea initiala  ANTREC, maxim 6 camere (cele agroturistice) si maxim 10 camere (cele turistice). Capacitatea de 20 de camera si 60 de locuri de cazare pentru pensiunile turistice este mult prea mare, pentru o structura de tipul pensiunii, care se doreste o activitate de familie.

3. Autorizatiile necesare pentru clasificarea unei pensiuni sunt aceleasi atat pentru o pensiune cu 2 camere cat si pentru o pensiune cu 20 de camere. De exemplu, pentru clasificarea unei pensiuni de 3 camere este nevoie de obtinerea autorizatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor, autorizatie a carei obtinere ajunge la costuri de zeci de milioane. In aceste conditii, ANTREC Romania considera ca multi proprietari de pensiuni nu sunt incurajati in a legaliza mica lor afacere si va “inflori” turismul la negru.

ANTREC Romania doreste in continuare dialogul pentru a reusi sa ajunga la cea mai buna solutie privind legislatia in activitatea noastra.

Presedinte ANTREC Romania
Cristina PARTAL
0751.131.839

Source: ANTREC