Complexul hotelier Blaxy a intrat in insolventa

Proprietatea periodica, un concept introdus in 2011 in noul Cod Civil, care permite mai multor persoane sa aiba, succesiv, drept de proprietate asupra unei locuinte, a fost lansata cu mult entuziasm pe piata locala, dar s-a blocat rapid: operatorul care s-a lansat cu multa speranta pe aceasta nisa a intrat in insolventa. 
Potrivit unei analize Profit.ro, printe motivele care au dus la insolventa se numara promovarea insuficienta, feedback modest al primilor proprietari si al turistilor, scoruri mici pe Booking si TripAdvisor, servicii apreciate ca fiind de o calitate mediocra si slaba. 
Proprietatea periodica reprezinta, conform definitiei din Codul Civil, o modalitate a dreptului de proprietate in cadrul careia fiecare titular exercita in nume propriu si in interes personal prerogativele dreptului sau de proprietate pe perioade determinate, care se repeta succesiv si perpetuu, la intervale regulate, presupunand cel putin doi titulari, persoane fizice sau juridice.
Operatorul care s-a lansat in premiera pe aceasta nisa, Blaxy Premium Resort & Hotel, a fost infiintat in 2014 cu scopul de a construi si dezvolta un complex rezidential si turistic in sistem de proprietate periodica in localitatea 23 August, judetul Constanta, la nord de statiunea Olimp. Lucrarile de constructie au inceput tot in 2014, iar primii proprietari au fost intampinati in vara anului 2015, odata cu inaugurarea primelor 3 tronsoane de cladire si a facilitatilor turistice. Complexul rezidential turistic includea 540 de camere cu plaja privata, patru piscine in aer liber, un restaurant, terase si baruri in aer liber, un amfiteatru pentru spectacole in aer liber, parcare.
Mii de romani, dar si straini au decis sa isi cumpere dreptul de a fi stapani pe viata, pentru o singura saptamana din an, asupra unui apartament dintr-un resort pe litoral. Si companii mari si-au cumparat apartamente unde isi trimit angajatii merituosi. Anul trecut resortul Blaxy a inceput sa vanda apartamente si in rate, intr-un sistem care permite turistilor sa foloseasca locuinta an de an, in aceeasi saptamana, pe viata.
Operatorul a intrat in insolventa cu datorii totale in 2017, conform termene.ro, de peste 52 mil. RON, datorii pe termen lung la 30 septembrie 2018 de 7,4 mil. RON, o lipsa de lichiditati si afaceri in scadere cu 3,9% in 2017 si cu 52,4% in 2018, comparativ cu anul precedent.
In primele noua luni ale anului trecut societatea a inregistrat o cifra de afaceri de doar 41,7% din cea din 2017, fiind constatata o incetinire serioasa a vanzarilor de proprietati periodice.
In 2017, conform ultimelor date raportate la Ministerul Finantelor, operatorul, cu 40 de angajati si controlat de omul de afaceri turc Oguz Yilmaz, a avut afaceri de 7,9 mil. RON si o pierdere de 2,6 mil. RON.
1. Societatea nu a reusit sa sustina ritmul de vanzari de proprietati partiale in 2018. Acest lucru s-a datorat serviciilor hoteliere si de restauratie sub asteptarile turistilor din anii precedenti, precum si sincopelor in finantarea activitatii de marketing.
2. Din cauza noutatii introduse pe piata imobiliara de acest proiect, potentialii cumparatori nu au inca un punct de referinta similar, atat in ce priveste pretul de achizitie, cat si transmisibilitatea si evolutia valorii de piata a unor astfel de proprietati periodice. La aceasta concluzie a contribuit si faptul ca proiectul nu a fost indeajuns de bine promovat pe intelesul tuturor.
3. Finantarea TBI Leasing nu a raspuns nevoilor societatii debitoare, intre cele 2 parti existand divergente datorate esalonarilor si a modului de calcul al ratelor si dobanzilor facturate de catre TBI.
4. In paralel cu vanzarea de fractii, societatea a intrat in circuitul turistic normal. Din analiza mijloacelor de informare turistica reiese ca serviciile hoteliere si de restauratie oferite de Blaxy nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor turistilor de pe litoralul Marii Negre, iar Blaxy nu a reusit sa creeze un impact semnificativ pe piata hoteliera de pe litoral prin raportul calitate-pret.
5. Conditiile meteorologice din vara anului 2018, cu luna iulie ploioasa, a scurtat sezonul normal cu aproape 4-6 saptamani, ceea ce a daunat societatii prin reducerea veniturilor din prestari de servicii.
Practic, societatea a fost nevoita sa extinda sfera de activitate pentru un cash flow suplimentar si a inceput sa inchirieze apartamentele disponibile in regim hotelier, cu efect asupra perceptiei clientilor, prin denaturarea imaginii ce se dorea a fi creata, respectiv aceea de complex in care locatarii sunt proprietari si nu simpli turisti.
Optimismul este insa pastrat si, avand in vedere potentialul si atractivitatea conceptului inovator de proprietate partiala, se apreciaza ca Blaxy are sanse reale de a depasi impasul financiar in care se afla, de a derula o activitate generatoare de profit si de a indeplini prevederile unui eventual plan de reorganizare.

Source: Profit