Companiile de consultanta hoteliera: scadere de pana la 20%, in S1

Companiile de consultanta din industria ospitalitatii urmeaza trendul descendent al pietei de profil, in conditiile in care au inregistrat in primele sase luni ale anului o scadere de aproximativ 15-20% a businessului.

Specialistii din domeniu sunt insa de parere ca a doua parte a anului va marca un reviriment.

Paul Marasoiu, general manager al Global Management Peacock Hotels, a declarat ca regresul inregistrat in industria ospitalitatii pana in mai 2009, fata de aceeasi perioada a anului trecut, se situeaza in limita a maximum 18-20% la nivel national, in timp ce in Bucuresti s-a inregistrat o scadere de maximum 15-17%.

Tinu Sebesanu, CEO al companiei Trend Hospitality, considera ca industria hoteliera a inregistrat in trimestrul al doilea o scadere de pana la 35% a volumului, multe companii avand pierderi semnificative.

Sebesanu considera ca printre factorii care au influentat aceasta scadere se afla scaderea numarului de vizitatori, mai ales pe segmentul de bussines travel, care a inceput din mai 2008, dar si scaderea duratei medii de sedere a vizitatorilor existenti de la 1,7 nopti la 1,3 nopti.

Totodata, Sebesanu a precizat ca in cadrul companiei de consultanta pe care o conduce veniturile au inregistrat o scadere de 22%, in timp ce profitul s-a diminuat cu 38%.

Un alt jucator marcant din piata, compania Fivestar Hospitality, condusa de Sorin Ionescu, a inregistrat in trimestrul al doilea din 2009 venituri duble comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu toate ca situatia economica nu favorizeaza companiile de profil.

Reprezentantul Fivestar Hospitality a declarat ca au inceput sa apara primele semne de revenire a industriei.

In ceea ce priveste piata locala de consultanta in domeniul hotelier, Sorin Ionescu a  precizat ca situatia economica actuala predispune investitorii la o atitudine mai prudenta, in conditiile in care astazi nu se mai lucreaza asa de usor fara un studiu de prefezabilitate sau fezabilitate.

Reprezentantul Fivestar Hospitality estimeaza o crestere a sectorului de consultanta in domeniul hotelier cu 50% pentru acest trimestru.

Source: Business Standard