Compania care construieste hotelul Courtyard by Marriot a achizitionat cladirea fostei banci Marmorosch Blank pe care vrea sa o transforme intr-un hotel

Compania lituaniana Apex Alliance a cumparat cladirea fostei banci Marmorosch Blank, din apropierea hotelului Hilton Garden pe care l-a deschis anul trecut in Centrul Vechi din Bucuresti, cladire pe care intentioneaza sa o transforme tot in hotel.

Banca Marmorosch, Blank & Co, infiintata in 1848 de catre Iacob Marmorosch, a fost principalul canal de patrundere a capitalurilor occidentale in economia Romaniei. Ca urmare a crizei economiei mondiale din 1930, Banca Marmorosch Blank a intrat in incapacitate de plata si nu a mai putut face fata cererilor de restituire a depozitelor, intrand in stare de faliment. Banca Nationala a intervenit, ajutand prin credite preferentiale, dar Marmorosch a fost in final lichidata in 1948, odata cu preluarea puterii de catre regimul comunist.

BRD a cumparat cladirea in 2004 de la RAAPPS cu 737.000 EUR si a vandut-o apoi in 2007 firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 mil. EUR. De atunci, cladirea, construita intre 1915 si 1923 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, a fost lasata in paragina.

Apex Alliance construieste, in nordul Capitalei, primul hotel ce va fi afiliat Courtyard by Marriott din Romania. Apex Alliance i-a atras printre investitori pe Nerijus Numavicius, cel mai bogat om din Lituania, si pe fratele sau Vladas.

Alaturi de fratii Numavicius, Apex Alliance, companie controlata de omul de afaceri lituanian Arunas Beleska, l-a cooptat in actionariat si pe Mindaugas Bagdonavicius, unul dintre fondatorii holdingului Vilniaus prekyba – unul dintre cele mai mari grupuri din regiunea Baltica, avand activitati in retail si sectorul farmaceutic si peste 35.000 de angajati.

Hotelul Courtyard by Marriott va fi clasificat la 4 stele si va avea 260 de camere si mai multe sali de conferinta, iar investitia totala ar fi estimata la 18-20 mil. EUR.

Pe langa hotelul Courtyard by Marriot, Apex Alliance construieste in Bucuresti si un hotel cu 120 de camere afiliat Moxy Hotels, lant detinut, de asemenea, de Marriot. Acesta va fi dezvoltat tot in Centrul Vechi.

Ambele hoteluri vor fi inaugurate in 2019.

Totodata, noii investitori vor sprijni constructia a patru hoteluri in Bucuresti, ce vor fi operate in franciza, sub brandurile Marriot si Hilton Worldwide.
Source: Profit