Comisia Europeana de Travel a publicat un nou raport asupra evolutiei turismului in 2011

Comisia Europeana de Travel a publicat al treilea raport asupra evolutiei turismului european in 2011 “European Tourism in 2011 – Trends &Prospects”, care contine si previziunile Comisiei pentru sfarsitul acestui an si pentru anul urmator.

Comisia anunta ca vestile proaste care vin din partea economiilor statelor emergente vor afecta turismul anul viitor, iar cresterea va fi mult mai mica, de doar 2,3% in 2012.

In primele opt luni ale acestui an, gradul de ocupare al hotelurilor a crescut cu 3,7% la nivel european, in timp ce tarifele practicate de hotelieri s-au majorat cu 3,2%.

In Europa de Est gradul de ocupare al hotelurilor a crescut cu 10,4% in luna august, iar in Europa de Sud gradul de ocupare a crescut cu 5,2%.

Si Romania se incadreaza in acest trend ascendent, in primele 8 luni ale acestui an numarul sosirilor si innoptarilor in unitatile de cazare din Romania a crescut cu 15,6%, respectiv 13,1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Evolutia sectorului hotelier in Europa de Vest a fost mult mai lenta comparativ cu Europa de Est si de Sud. Astfel gradul de ocupare al hotelurilor din aceasta regiune a crescut cu numai 2,4% fata de anul anterior. Cu toate acestea, tarifele pe camera au crescut cu 4,8%.

Datele recente arata ca cererea pentru hoteluri si gradul de ocupare al acestora cresc mai incet decat la inceputul anului 2011.

Cresterea acestui sector a incetinit atat in Europa cat si in cele doua Americi in luna august, in parte datorita incertitudinii economice din intreaga lume.

Pana la sfarsitul acestui an, Comisia estimeaza ca vizitele turistilor internationali in Europa vor depasi recordul inregistrat in 2008.

Potrivit raportului, turismul inbound din Europa va inregistra o crestere mult mai mica in urmatorii ani, de 2,3% in 2012, fata de 5,6% in 2011 si o crestere de 2,9% in 2013.

Tarile din zona Euro vor fi cele mai expuse la aceste riscuri si se estimeaza ca vor inregistra cea mai scazuta crestere a turismului, in 2012.

Link Raport

 

Source: Horeca Romania