China a inauguarat un nou aeroport in Beijing

Pe data de 25 septembrie 2019, a fost inaugurat noul aeroport din Beijing, o constructie ultramoderna in forma de stea de mare.
Aeroportul International Daxing, situat la 46 km de centrul capitalei, urmeaza sa functioneze la capacitate maxima in 2025, cu 72 de milioane de pasageri pe an, ceea ce ar insemna un record mondial pentru un terminal unic, conform celor care l-au conceput.
Noua infrastructura ar urma sa reduca presiunea de pe actualul Aeroport International Beijing, ale carui trei terminale sunt situate la nord-est de metropola de 21 de milioane de locuitori.
Vechiul aeroport, al doilea in clasamentul mondial dupa Aeroportul Atlanta din SUA, a ajuns deja la saturatie, cu putin peste 100 de milioane de pasageri anual.
Conform Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), la mijlocul anilor 2020, China va devansa SUA si va deveni prima piata aeriana a lumii. In acest conditii, capitala se asteapta sa primeasca 170 de milioane de pasageri in 2025, impartiti intre cele doua aeroporturi ale sale.
Cu o suprafata de 700.000 mp, noua cladire devine cel mai mare terminal aeroportuar din lume. 
Spre deosebire de aeroporturile clasice, noua cladire este in intregime la inaltime, cu doua niveluri pentru plecari si tot atatea pentru sosiri. O gara pentru metrou si tren este instalata direct sub terminal.
O linie expres ar urma sa permita ca pasagerii sa ajunga in centrul orasului in circa 20 de minute.
Proiectul a costat 120 mld. de yuani (15 mld. EUR). Suma ajunge la 400 mld. de yuani (50 mld. EUR) daca se iau in considerare si racordurile feroviare si rutiere.

Source: Economica