Cernobal va fi deschis ca destinatie turistica in 2011

Incepand cu luna ianuarie 2011, turistii vor putea vizita in Ucraiana, Cernobalul, zona in care a avut loc cel mai grav accident din istoria nucleara civila a lumii.

Ministrul pentru Situatii de Urgenta, Viktor Baloha, a precizat ca locul dezastrului de acum 25 de ani va deveni accesibil turistilor chiar din ianuarie, dupa o expertiza a ministerului ce urmeaza a fi prezentata in cursul acestei luni.

Din anul 1986, o zona de 30 kmp in jurul centralei nucleare este inchisa populatiei.

Administratorul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Helen Clark sustine propunerea Kievului si este de parere ca aceasta zona trebuie aratata lumii pentru a trage invataminte, insa sunt si experti care sustin ca zona va fi absolut sigura numai peste 24.000 de ani.

Agentiile de turism ucrainene sustin ca in randul strainilor exista o mare cerere pentru asemenea turnee si se asteapta la un adevarat aflux de vizitatori in 2012, cand Ucraina va gazdui, impreuna cu Polonia, campionatul european de fotbal.

Potrivit unui clasament realizat de revista americana Forbes, Cernobalul este unul din cele mai interesante zece locuri din lume din punct de vedere turistic.

Anul trecut, obiectivul a fost vizitat de 7.500 de turisti, potrivit presei britanice, dar numarul acestora ar fi mult mai mare, datorita excursiilor clandestine.

Pana in 2015, un nou sarcofag pentru reactorul 4 de la Cernobal va fi construit peste sarcofacul construit imediat dupa explozia din 1986. Investitia se ridica la 1,1 mld. USD si va fi finantata de Comisia Europeana si G8.

Source: Adevarul