Fatadele cladirilor de birouri din Capitala insumeaza peste un milion de metri patrati de sticla, potrivit estimarilor Saint-Gobain Glass Romania.
Compania a livrat aproximativ 500.000 de metri patrati din aceasta suprafata, potrivit propriilor estimari. Saint-Gobain Glass Romania detine o fabrica de sticla in Calarasi.
„In ultimii ani, dezvoltatorii de cladiri de birouri si-au indreptat tot mai mult atentia spre extinderea suprafetelor vitrate. Se doreste crearea unui spatiu de munca luminos, agreabil din punct de vedere psihologic, iar datorita proprietatilor speciale ale sticlei, ocupantii cladirilor beneficiaza de confort climatic pe tot parcusul anului”, a declarat Cosmin Popescu, directorul de marketing al Saint-Gobain Glass Romania, intr-un comunicat de presa.
La nivel regional, cea mai mare suprafata vitrata a cladirilor de birouri, de peste 2 mil. metri patrati de sticla, se gaseste in Varsovia, oras in care suprafata spatiilor de birouri este aproape dubla fata de cea din Capitala.
Spatiile de birouri din Bucuresti se ridica la aproximativ 1,8 mil. metri patrati, potrivit estimarilor Saint-Gobain Glass.
„Comparativ cu restul capitalelor din regiune, Bucurestiul inregistreaza cea mai mica suprafata a spatiilor de birouri, in ciuda faptul ca are cea mai mare populatie. Lipsa spatiilor creeaza un potential mare de dezvoltare a sectorului office in Capitala, situatie care implicit va duce si la cresterea suprafetelor vitrate”, a apreciat Popescu.
Printre cladirile de birouri pentru care Saint-Gobain Glass Romania a furnizat sticla se numara BRD Victoria Tower, Europe House si Opera Plaza, dar si business park-uri, precum S’Parc, North Gate Offices sau City Gate. In plus, compania a livrat sticla pentru singurele trei cladiri verzi (green buildings) din Capitala, respectiv Euro Tower, Cathedral Plaza si Platinum Business and Convention Center.
Saint-Gobain Glass Romania a livrat, de asemenea, sticla si pentru Petrom City, cel mai mare sediu al unei companii private din Romania. [Vezi aici cum arata Petrom City]. Suprafata vitrata pentru acest proiect s-a ridicat la peste 50.000 de metri patrati, in conditiile in care intreaga suprafata a complexului depaseste 100.000 de metri patrati.
“Este greu de precizat valoarea sticlei furnizate pentru cladirile de birouri din Bucuresti, dar aceasta reprezinta aproximativ 30% din costul fatadei, care, in functie de proiect, poate depasi chiar si 50% din investitia totala”, a mai spus Popescu.
Saint-Gobain Glass Romania este parte a grupului francez Saint-Gobain, specializat in productia de materiale de constructii. Grupul este unul dintre cei mai mari producatori de sticla din Europa si din lume, cu vanzari de peste 5,4 miliarde de euro in 2010.
Compania a intrat pe piata din Romania inca din anul 2005, dar a inceput productia de sticla in anul 2007, odata cu finalizarea fabricii de sticla de la Calarasi, investitie care s-a ridicat la peste 170 de milioane de euro.
Fabrica din Romania, unde lucreaza peste 250 de angajati, reprezinta unul din principalele centre de productie ale grupului din Europa, apreciaza reprezentantii Saint-Gobain.
Source: Flux Imobiliar