Castelul Banffy din judetul Cluj va fi restaurat iar in incinta lui va fi amenajat un hotel

Pentru restaurarea castelului Banffy, din localitatea Bontida din judetul Cluj, supranumit si Versailles-ul Transilvaniei, au fost alocate aproximativ 7 milioane EUR, din care au fost stransi doar 1,5 milioane EUR iar in incinta castelului va fi amenajat un hotel. Lucrarile de restaurare vor fi finalizate in 15 ani.

Proiectul apartine organizatiei Transilvania Trust, care a primit monumentelul istoric in concesiune pe o perioada de 49 ani.

Vicepresedintele Transilvania Trust, Hegedus Csilla, a declarata ca organizatia are o intelegere cu familia Banffy care revendica monumentul, ca in eventualitatea in care cladirile vor fi restituite sa nu intrerupa concesiunea.

Printre institutiile care sprijina restaurarea castelului, considerat cel mai important castel baroc din Transilvania, este si Institutul de Conservare a Cladirilor Istorice din Marea Britanie. Pe langa amenajarea hotelului intr-unul din cele trei corpuri principale ale cladirii, va fi amenajat si un restaurant de lux, un centru de informare si de IT si ateliere de manufacturi pentru sprijinirea localnicilor care vor sa isi dezvolte o afacere proprie, a precizat directorul de programe europene al institutului, David Bexter.

Printre sustinatorii acestui proiect se afla si printul Charles al Marii Britanii, care prin intermediul fundatiei sale Prince of Wales Charitable Trust, a sprijinit proiectul financiar.

Castelul a fost construit la inceputul secolului XVIII de catre familia Banffy.
Source: Wall-Street