Casa solara, viitorul in energie si imobiliare

Aproximativ 40% din consumul global de energie este realizat de cladirile existente in SUA si UE, potrivit analistilor din piata.
Prin urmare, specialistii cauta diverse metode pentru a solutiona aceasta risipa de energie.

Daca te gandesti luna de luna cum iti vei plati factura la curent, acum exista o solutie. Studentii romani ii “invata” pe italieni cum pot construi, in doar 10 zile, o casa solara, eficienta energetic.

O astfel de casa presupune folosirea resurselor energiei solare si a materialelor traditionale precum lemnul, lana sau lutul.

Spre deosebire de cladirile moderne, unde costurile cresc pe masura ce constructia ia amploare, ridicarea unei astfel de case solare poate costa o suma mai mare la nivel de proiectare, insa pe masura ce timpul trece, banii vor fi recuperati.

Cu un astfel de proiect, de casa solara, va participa si Prispa, echipa Romaniei, la concursul Solar Decathlon Europa, ce va avea loc in 2012 la Madrid.

Echipa, formata din aproximativ 40 de studenti, va avea ca sarcina construirea unei case, pe care trebuie sa o transporte si sa o asambleze la Madrid in doar 10 zile. Romania va concura cu alte 19 echipe din lume.

Ziare.com a vorbit cu Raluca Paun, unul dintre coordonatorii de proiect, pentru a afla mai multe despre ce inseamna ca construiesti o astfel de casa.

Ce este PRISPA?

Echipa noastra. Participam la un concurs care se numeste Solar Decathlon si anul acesta este editia din SUA, iar la anul va urma editia din Europa, la Madrid, unde participa pentru prima data echipa Romaniei impreuna cu alte 19 echipe.

Trebuie sa proiectam si sa construim o casa solara bazata pe energie solara. In acest concurs vor fi zece categorii pentru care vom fi jurizati. Trebuie sa gandim arhitectura, simultan cu eficienta energetica, confortul, inovatie, sustenabilitate, iar toate acestea trebuie sa fie inglobate in produsul final.

Din ce va fi construita casa?

Casa este momentan proiectata din materiale ecologice ca lemnul, dar incercam sa integram si materiale traditionale ca lutul si lana, iar partea moderna este cea de tehnologizare cu celulele fotovoltaice.

In cat timp se poate construi o astfel de casa si la ce costuri?

Noi trebuie sa o construim timp de 10 zile. Este construita exclusiv de studenti, fara niciun ajutor, prin urmare va fi foarte usor de construit. Incercam sa ajungem la un cost cat mai bun pentru piata romaneasca, astfel incat oamenii sa-si poata permite sa traiasca sustenabil. Pretul casei va fi pana in 100.000 de euro.

Cu cat s-ar reduce costurile la energie cu o astfel de casa?

Costurile pentru energia electrica si costurile de termoficare s-ar reduce substantial, dar in timp. Poate ca la inceput investitia pare mare, dar pe timp indelungat ea se amortizeaza.

Pe langa faptul ca vei trai intr-o casa eficienta energetic, va fi o casa moderna, gandita astfel incat sa ai un confort sporit si sa poti sa traiesti relaxat. Fiind modelara, exista posibilitatea pentru viitor sa poata fi extinsa in momentul in care familia se mareste.

Source: Flux Imobiliar