Capitala, modernizata cu banii oamenilor de afaceri. Statul este asteptat sa participe cu investitii

Cand autoritatile locale nu se descurca singure, mediul de afaceri preia initiativa si face primul pas catre transformarea Bucurestiului intr-un oras modern. Pana la urma, inceputul este cel mai greu – cel putin in teorie. Prin urmare, un oras inteligent-prototip a aparut in parcul Tineretului, cu scopul de a servi drept exemplu autoritatilor interesate sa extinda acest concept la nivelul intregului oras.
Despre transformarea iminenta a Bucurestiului intr-un oras inteligent se vorbeste deja de cativa ani, dar autoritatile inca nu reusesc sa duca la bun sfarsit proiecte de bun simt, conventionale, precum construruirea de drumuri sau simpla lor asfaltare. In aceste conditii, mediul de afaceri a vrut sa demonstreze ca si proiectele viitorului pot fi puse la punct rapid si eficient, folosind una dintre cele mai importante resurse nationale: internetul de mare viteza, pentru care suntem invidiati de intreaga lume. Astfel, in Parcul Tineretului s-au implementat concepte precum parcare inteligenta, legaturi gratuite Wi-Fi, iluminat inteligent si supraveghere permanenta.
„Acest proiect serveste drept un model pentru autoritatile locale, care observa astfel cum spatiile publice pot fi gestionate mai eficient si cu costuri mai mici. Am facut trecerea de la concept la planuri si solutii reale care functioneaza in favoarea bucurestenilor, care se pot relaxa in conditii mai sigure, atunci cand sunt in parc”, explica Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business Telekom Romania.
Pentru a extinde aceasta tehnologie la nivelul intregului oras, ar trebui sa se foloseasca platforma IoT – Internet of Things, care permite interconectarea tuturor dispozitivelor si senzorilor inteligenti. Acest tip de solutii exista deja in portofoliul companiilor specializate din domeniu. Odata implementate aceste sisteme, bucurestenii nu vor mai pierde niciodata timp in cautarea unui loc de parcare sau la coada, pentru a plati parcarea. O aplicatie instalata pe telefon sau laptop se va ocupa de aceste lucruri. Iluminarea stradala se va face pe senzori, lumina fiind tot mai intensa pe masura ce se apropie trecatorii si econimica, atunci cand strada este goala. Semafoarele vor comunica, traficul va fi fluidizat, transportul public va fi permanent monitorizat iar calatorii vor sti intotdeauna cand vine urmatorul autobuz, de exemplu. Toate aceste lucruri sunt vitale pentru un oras modern.
„Cea mai mare provocare a zilelor noastre este populatia in crestere, cumulata cu bugetele in scadere. Trecem prin cel mai mare val de crestere urbana din istorie, iar tendinta este ca numarul locuitorilor de la oras sa creasca considerabil pana in anul 2030. Eficientizarea resurselor este deja o nevoie. Este nevoie de un Smart City”, explica Ralf Nejedl, vicepresedinte senior B2B & ICT la Deutsche Telekom.
Intr-un oras inteligent, exista si un sistem de folosire in comun a bicicletelor, precum si controlarea prin aplicatii mobile a aparatelor care vand produse sau servicii. Orice tip de infractionalitate este analizat prin programe speciale, iar computerele pot anunta automat autoritatile, atunci cand este nevoie. Camerele de supraveghere vor fi montate pe stalpii de iluminat, deci nu ar exista zone in afara razei de acoperire. Incarcatoarele electrice si solare ar deveni ceva banal. Toate aceste facilitati ar conduce la un oras mai prietenos si mai sanatos.
Potrivit ONU, in anul 2014, in zonele urbane locuiau 3,9 miliarde de oameni. Pana in 2050 insa, acest numar ar putea creste pana la 6,3 miliarde de persoane, adica peste 66% din populatia planetei. Aceste cresteri conduc la extinderea permanenta a oraselor, care se dezvolta astfel pentru a putea acomoda numarul tot mai mare de locuitori. Apar tot mai multe orase cu peste 10 milioane de locuitori, numite mega-orase. Un moment istoric a fost in anul 2008, atunci cand, pentru prima data in istoria omenirii, numarul locuitorilor de la orase l-a intrecut pe cel al locuitorilor din mediul rural. Acelasi lucru este valabil si in Romania. Potrivit ultimului recensamant, doar 46% din totalul populatiei stabile traieste in sate si comune, in timp ce numarul locuitorilor din orase creste constant.

Source: Imopedia/Media