Firma Calirom, prima companie românească ce a introdus conceptul de Building Management Sistems (B.M.S.) hotelier pe piaţa hospitality din România, a organizat pe data de 10 septembrie 2010, la Sun Garden Resort din Cluj, o conferinţă despre sistemele online de management dezvoltate de către companie.
Delegaţi ai unor companii de talie naţională şi internaţională, precum Pinum, Cedru, Legrand România, BTicino, AGB Italia, W-Tech Braşov, Medas Construct, TiNet Sibiu – proiectanţi şi consultanţi în domeniul industriei hoteliere, au participat la eveniment.
Sistemul de management al hotelului (H.M.S.) produs de către Calirom oferă siguranţă şi confort sporit clienţilor hotelurilor, dar şi economii energetice majore. Într-un cuvânt, controlul total al clădirii, printr-un sistem complex de acces, supraveghere video şi împotriva incendiilor, sisteme de economisire a energiei, toate controlate printr-un software original produs de Calirom, interfaţat cu sistemul de gestiune folosit de unitatea hotelieră.
Managementul hotelier este format din două componente majore, managementul ospitalităţii şi managementul proprietăţii (B.M.S.), acest element din urmă fiind tema principală a prezentării din cadrul conferinţei susţinute de Calirom.
Sistemele moderne de management al clădirii trebuie să ofere niveluri înalte de confort şi excelenţă în eficienţa energetică. Calirom oferă un sistem online complet de BMS, integrat cu cele mai populare produse software de gestiune hotelieră de pe piaţă, aparţinând unor nume precum Medallion, Fidelio, Opera şi ACI Grup.
Potrivit directorului executiv al Calirom, dl. Călin Istrate, datorită integrării totale în sistemul de rezervare şi facturare, privitor la oaspeţi şi la managementul camerelor, de la check-in şi până la check-out, compania pe care o conduce oferă un control în timp real asupra evenimentelor, în special datorită comunicării online dintre recepţie şi camerele oaspeţilor.
Graţie unui sistem integrat de control al accesului, format din 12 module, Calirom reuşeşte prin produsele sale, să controleze consumul de energie, reducând costurile de funcţionare ale camerelor de hotel.
Softul de management ce administrează modulele Calirom, funcţionează pe o platformă Windows uşor de asimilat şi operat pentru personalul de la recepţie, permite vizualizarea şi arhivarea în timp real a tuturor evenimentelor de accesare a intrărilor în camere/starea camerelor de cazare şi permite setarea nivelului de acces pentru clienţii sau personalul unui hotel.
Modulele Calirom:
Cititor de card RFID: Sonerie uşă/ Indicare chemare Service/ Do not disturb – indication / Door open – indication / Bath allarm.
Card în interiorul holderului iluminat cu 3 LED-uri (dacă oaspetele se află în camera) – Alimentarea cu energie trece pe starea de Confort.
DOOR OPPENER– identifică o posibilă efracţie, în cazul în care uşa a fost forţată şi nu a fost deschisă cu cardul alocat, trasmiţând în acelaşi timp un mesaj la recepţie. Identifică şi faptul că uşa a rămas deschisă un timp mai lung decât cel presetat de către administratorul sistemului.
CARD HOLDER RFID – întrerupe alimentarea cu energie electrică a camerei în cazul în care clientul iese. Alimentează cu energie electrică camera în momentul în care clientul intră şi introduce cardul în economizor.
BATH ALLARM – se realizează prin montarea în baie a unui buton vizibil care poate fi acţionat foarte uşor în cazul în care persoana din baie se simte rău. Instantaneu se transmite un semnal la recepţie, iar pe interfaţa grafică a softului apare în dreptul camerei respective mesajul ALLARM – obligatoriu, potrivit legilor în vigoare. Pentru ca managerul hotelului să se asigure că un membru al personalului a ajuns la situaţia de criză, condiţia de dezactivare a alarmei este accesul în cameră, pe baza unui card master, iar apoi acţionarea de 3 ori a mânerului care activează “alarma baie” din softul sistemului.
DO NOT DISTURBE (DND) – Spre deosebire de “falsele” sisteme DND, care după activare aprind doar un beculeţ roşu pe uşă – permiţând în continuare accesul în cameră -, în cazul ofertei Calirom, dacă clientul nu vrea să fie deranjat, printr-o simplă apasăre de buton, se va aprinde ledul din tocul uşii, şi din acel moment, niciun card nu va mai putea deschide uşa – exceptand cardul “EMERGENCY”. Sistemul revine la faza iniţială dacă clientul deschide uşa sau apasă din nou pe buton.
ROOM SERVICE – montat elegant la patul din camera în finisajele alese de client – rame, întrerupator, etc. Printr-o simplă apăsare de buton, recepţionera va şti că se solicită room service la camera respectivă şi ca urmare trimite persoana responsabilă să satisfacă cererea sau sună la cameră.
FAN COIL – opreşte funcţionarea ventiloconvectorului atâta timp cât fereastra sau ferestrele camerei sunt deschise. De asemenea, programul semnalează faptul că s-a deschis fereasta fără ca cineva să fie cazat în respectiva cameră.
FLOOD – semnalează în timp real la recepţie o posibilă inundaţie în baia camerei.
MODUL “CONTROL AMBIENTAL” – face posibilă trecerea camerei la temperatura presetată atât timp cât nu este client cazat şi reglarea temperaturii în cameră la nivelul de confort (presetat) din momentul în care se face o rezervare sau se cazează clientul.
MODULUL “HI-VO” – Controlează total distribuţia energiei electrice în cameră, comunicând direct cu economizorul , cititorul şi centrala de cameră. Porneşte alimentarea cu energie a camerei pentru perioade presetate de timp în funcţie de persoana care intră în cameră. Exemplu, personalul de curăţenie are alimentată camera cu energie electrică pe o perioadă impusă de managementul hotelului, atât cât are nevoie să cureţe camera. Se stabilesc astfel nivele de alimentare cu energie.
MODUL “LIFT” – Face posibilă folosirea liftului hotelului doar în cazul în care o persoană are card activ în cadrul hotelului respectiv.
În cazul unei pene de curent, fie ea şi de câteva zile, calculatorul persoanei ce administrează sistemul va funcţiona în continuare datorită unui dispozitiv special oferit de Calirom. În acelaşi timp, există surse suplimentare de alimentare, acumulatori care pot furniza curent până la minim 48 de ore pentru întreg sistemul, iar cardurile personalului vor funcţiona în continuare.
Calirom nu oferă numai soluţia teoretică pentru atingerea excelenţei BMS, ci oferă şi indicaţii privind modul de implementare a modulelor, cablarea.
Un plus pe care îl prezintă acest pachet de module este dat de faptul că arhitectul poate integra atât funcţiile de operare ale camerei cât şi designul într-un singur concept. De asemenea, colaborarea dintre Calirom şi furnizori europeni (BTicino, Legrand sau Schneider) asigură compatibilitatea unităţilor de cameră cu o gamă vastă de întrerupătoare ale companiilor mai sus menţionate.
În acest moment, Calirom S.A. are în portofoliu hoteluri din întreaga ţară, printre care: Sydney Hotel – Craiova, Hotel Restaurant Hornet – Bucureşti, Simba Hotel – Sibiu, Astoria Hotel – Alba Iulia, Sun Garden Resort – Cluj, Royal Classic Hotel – Cluj, G-Club Hotel Restaurant – Breaza sau Complexul Turistic Maer Travel – Delta Dunării.
Source: Calirom