CNN a alcatuit o lista cu 10 destinatii de vacanta trecute cu vederea de cei mai multi dintre turisti. Printre acestea se afla si Romania.
Prima destinatie din top recomandata de CNN este Bolivia, care ofera turistilor peisaje deosebite si experiente iesite din comun. Vizitatorii pot face drumetii pe Isla del Sol aflata pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud si lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. De asemenea pot vizita Salar de Uyuni, cea mai mare campie de sare din lume, cu o suprafata de peste 10.000 km patrati. Drumul Yungas, unul dintre cele mai periculoase din lume, este o sosea de 69 km lungime, care leaga orasul La Paz, situat la peste 3.500m altitudine, de Coroico.
O alta destinatie recomandata de CNN este Malawi, care dispune de mai multe peisaje neatinse de interventia umana si de rezervatii naturale. Pentru a va bucura cu adevarat de micul stat african, agentii de turism recomanda sa inchiriati o masina si sa strabateti tara de la un capat la celalalt. De la nord la sud, Malawi are doar 836 km.
Pe locul trei se afla Mongolia care se intinde pe o suprafata de 1.564.116 km patrati si are o populatie de doar 3 milioane de locuitori, dintre care aproape jumatate in capitala Ulan Bator. Densitatea populatiei este de 1.84 locuitori pe km patrat, cea mai mica dintre toate statele independente din lume.
Locul patru este ocupat de Idaho din Statele Unite ale Americii care beneficiaza de peisaje la fel de spectaculoase ca si statele cu care se invecineaza, iar faptul ca nu este vizitat de atat de multi turisti nu poate fi decat imbucurator din punctul de vedere al potentialilor vizitatori.
Pe locul cinci se afla Romania care, potrivit autorilor materialului, arhitectura stalinista din Romania contrasteaza cu arta si arhitectura medievala, care evoca o istorie bogata. Desi se indreapta rapid spre modernizare, Romania atrage turistii prin constructii vechi de sute de ani. Cetatile si sutele de sate medievale, unele datand chiar din secolul al XIII-lea, sunt exemple perfecte ale arhitecturii Evului Mediu si unele dintre cele mai bine pastrate constructii saxone din Europa.
Se recomanda drumetiile prin muntii Carpati, pentru peisajele superbe si pentru fauna interesanta, in special ursii din padurile Transilvanene. De asemenea, Carpatii sunt o alternativa a Alpilor mai putin cunoscuta, mai putin aglomerata si mult mai ieftina. Conform CNN, unele dintre obiectivele care nu trebuie ratate sunt Castelul Bran, Sighisoara si manastirile din nordul Moldovei.
Locul sase este ocupat de Cape Breton, Canada, o insula de 177 km, aflata in Oceanul Atlantic, in apropiere de Golful Sfantul Laurentiu.
Pe locul sapte se alfa Cercul Polar care nu este o destinatie mai putin cunoscuta, ci doar putin frecventata de turisti, din cauza costurilor si a dificultatii calatoriei. Vara, soarele nu apune cel putin o zi, iar perioada se mareste cu cat avansezi spre nord, ajungand pana la zile si nopti care dureaza cate sase luni. Regiunea cuprinde portiuni din opt tari, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Islanda.
Locul opt este ocupat de Bhutan, situat in sudul Asiei, la poalele muntilor Himalaya este ultimul stat budist din regiune.
Bhutan este singura tara din lume care masoara fericirea cetatenilor si, spre deosebire de India si China, nu urmareste dezvoltarea turismului in mod special. Doritorii trebuie sa plateasca pentru activitatile pe care vor sa le desfasoare inainte sa ajunga acolo si limita minima este de 250 USD/zi, fapt care indeparteaza turistii care fac excursii in statele vecine.
Penultimul loc este ocupat de Northland, din Noua Zeelanda, cunoscuta pentru cultura si civilizatia maori, reprezentate puternic in regiune, dar si pentru influenta europeana, dovada a trecutului tarii, dominata de colonistii de pe batranul continent.
Pe locul zece se afla spatiul cosmic. Scumpa si periculoasa, aceasta excursie este aleasa, probabil, de cei mai putini dintre turisti. Space Adventures a trimis sapte vizitatori pe Statia Spatiala Internationala, la mai mult de 400 km deasupra Pamantului, timp de 10 zile. Costul unui singur bilet este insa de 50 mil. USD.
Source: Mediafax