CE a solicitat Romaniei imbunatatirea protectiei mediului Delta Dunarii

Comisia Europeana a solicitat pe data de 27 ianuarie 2011 Romaniei sa se ocupe de aspectele necorespunzatoare ale protectiei mediului natural din zona Sulinei si a Deltei Dunarii, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei si a transmis un aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene.

Daca in termen de doua luni, autoritatile nu informeaza CE cu privire la masurile luate in vederea asigurarii respectarii legislatiei UE în materie, CE poate transmite cauza Curtii Europene de Justitie.

CE a precizat ca este preocupata de procedurile deficitare de evaluare a impactului potential al dezvoltarii turismului in aceasta zona care face parte din reteaua Natura 2000.

Autoritatile romane au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice in Delta Dunarii, pe coasta romana a Marii Negre. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizeaza construirea unor spatii recreative, a unui punct de prim ajutor si infrastructurii de comunicatii intr-o zona care face parte din reteaua Natura 2000 si care este protejata in temeiul directivei Pasari si al directivei Habitate.

CE a solicitat, in luna mai 2010, clarificari din partea Romaniei pe acest subiect. Desi autoritatile romane au furnizat informatii suplimentare cu privire la impactul potential al proiectelor, CE este de parere ca evaluarea realizata de autoritatile nationale nu inlatura indoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrarilor propuse.

Din datele aflate la dispozitia Comisiei reiese ca proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice, Centaurea pontica, protejate in temeiul directivei Habitate si asupra unui habitat protejat.

Natura Europei este ocrotita prin doua acte legislative fundamentale, directiva Pasari si directiva Habitate. In temeiul directivei Pasari, statele membre sunt obligate sa desemneze ca arii de protectie speciala, APS, toate siturile identificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de pasari salbatice. Directiva Habitate solicita statelor membre sa desemneze situri de importanta comunitara, SIC, pentru conservarea tipurilor de habitate naturale si sa ocroteasca diferitele specii repertoriate.

APS si SIC alcatuiesc reteaua de zone protejate Natura 2000, cel mai important instrument al UE de conservare a habitatelor naturale, precum si a speciilor de animale si a soiurilor de plante din perimetrul acestora.

Source: Financiarul