Boeing suspenda productia de avioane 737 MAX

Compania Boeing Co a decis sa suspende din luna ianuarie productia celui mai bine vandut model, 737 MAX, din cauza repercursiunilor.
Pentru Boeing este cea mai semnificativa oprire a liniei de asamblare din ultimii peste 20 de ani.
Incepand din luna martie a acestui an, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj.
Compania spera ca avionul va reintra in serviciu pana la finalul acestui an dupa modificarile efectuate la sistemele software si in programele de pregatire a pilotilor, dar Administratia Federala pentru Aviatie (FAA) a anuntat ca nu va aproba reluarea zborurilor avioanelor 737 MAX inainte de 2020.
Boeing este unul dintre cei mai mari exportatori americani. Desi compania nu intentioneaza sa faca concedieri, suspendarea productiei va afecta probabil furnizorii si, intr-un sens mai larg, economia. Luni, Boeing a anuntat ca va prioritiza livrarea celor 400 de avioane 737 MAX pe care le-a produs din martie in loc sa introduca mai multe aeronave in productie.
Din cauza problemelor cu 737 MAX, livrarile de avioane Boeing s-au redus la jumatate. In perioada ianuarie-noiembrie 2019, Boeing a livrat 345 de avioane, fata de 704 avioane in aceiasi perioada a anului trecut. 

Source: Economica