Blocaj al investitiior, in Bucuresti: Planul Urbanistic General expira in curand. Ce riscuri sunt?

Capitala ar putea ramane fara reguli urbanistice, astfel ca nu s-ar mai putea elibera documentatii de autorizare, atentioneaza actualul primar. Planul Urbanistic General al orasului expira in data de 21 decembrie 2015, astfel ca este nevoie de aprobarea in regim de urgenta a unei hotarari de prelungire a acestuia. In caz contrar, Bucurestiul s-ar putea confrunta cu un blocaj fara precedent.
Blocaj al investitiior, in Bucuresti: Planul Urbanistic General expira in curand. Ce riscuri sunt?Riscul unui blocaj economic pandeste Capitala, avertizeaza actualul primar general Razvan Sava. Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti expira in mai putin de doua saptamani, iar fara o lege care sa reglementeze regulile urbanistice, nu vor mai putea fi eliberate documentatii de autorizare pe teritoriului orasului.
„Era de datoria primarilor generali in functie sa rezolve aceasta problema. Acum, pentru a nu pune Capitala in pericolul unui climat de nesiguranta investitionala este nevoie de o decizie responsabila fata de bucuresteni: aprobarea in regim de urgenta a unei hotarari de prelungire a Planului Urbanistic General”, sustine primarul general Razvan Sava, adaugand ca prelungirea acestui document nu rezolva problema de fond in privinta regulamentului urbanistic al Capitalei.
Conform legii, initierea procedurilor privind reglementarile urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general
Potrivit legii 303/27.11.2012, Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti poate fi prelungit, pentru o perioada de un an de zile
Legea 52/2003 prevede, la articolul 7, alineatul 13, ca ”in cazul reglementarii unei situatii care, din cauza circumstantelor sale exceptionale, impune adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptarii in procedura de urgenta prevazuta de reglementarile in vigoare”.
Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 si prelungit ulterior alti cinci ani. In anul 2012, a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea PUG, iar in octombrie 2013, s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului. Cu o valoare de 35.225.000 lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea urmatoarelor etape:
Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane (4 luni)
Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General si a Regulamentului Local de Urbanism (17 luni)
Etapa 3: intocmirea documentatiilor specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si obtinerea acestor avize (4 luni)
Strategic pentru dezvoltarea oricarui oras, documentul reglementeaza organizarea retelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistica, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic si circulatia terenurilor si protejarea monumentelor istorice. Pana in acest moment, desi au trecut 22 luni, Bucurestiul se afla tot in faza 1 de lucru, respectiv a evaluarii situatiei actuale, din cauza lipsei de coordonare intre Primaria Capitalei, primariile de sector, detinatorii retelelor de utilitati si alte institutii ale statului.
„Toti decidentii institutionali trebuie sa inteleaga ca planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adopta formal o data la 10 ani. Este un model matematic cu un grad inalt de predictibilitate, care, devenit operational, poate spune, spre exemplu, ca dezvoltarea imobiliara dintr-o zona va duce blocarea infrastructurii rutiere, ofera indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimeaza daca retelele de utilitati sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existentei unui plan urbanistic general coerent il reprezinta eliberarea rapida a mai multor documentatii, precum certificatul de urbanism, autorizatii de constuire, alte avize si autorizatii locale”, conchide primarul general Razvan Sava, precizand ca a initiat demersurile pentru a debloca procedurile de revizuire a PUG.

Source: Imopedia/Media