Birourile externe de turism ale Romaniei vor fi inchise

Birourile externe de turism ale Romaniei, singurele entitati care promoveaza turismul romanesc in strainatate, vor fi inchise.
Cele mai importante patronate din domeniu, FPTR, FIHR si ANAT, au precizat ca decizia este una proasta si ca ministrul ar fi trebuit sa se consulte cu industria inainte sa ia o hotarare cruciala pentru promovarea turismului.
Ministrul Mircea Dobre a admis ca, atunci cand a decis inchiderea tututor celor 11 birouri de turism ale Romaniei din strainatate, nu s-a sfatuit cu oamenii din industrie. El lasa sa se inteleaga ca s-a consultat cu consilerii sai si cu secretarii de stat.
Astfel, vineri, pe data de 28 aprilie, pe site-ul Ministerului Turismului a aparut un proiect de reorganizare a institutiei, iar unul dintre puncte prevede „desfiintarea reprezentantelor de promovare turistica cu sediul in strainatate, incluzand si rechemarea in tara a personalului, precum si incetarea tuturor relatiilor contractuale aferente functionarii acestor reprezentante”.
Birourile externe de turism functioneaza de mai mult de 50 de ani si, potrivit unora dintre turoperatorii care aduc straini in Romania, sunt singurele entitati care au promovat si promoveaza turismul in strainatate.
De partea cealalta, ministrul Mircea Dobre, vorbeste despre modul defectuos de functionare a reprezentantelor externe si despre discrepantele uriase in raportul cost-beneficiu sesizate de Curtea de Conturi in raportul referitor la activitatea fostului ANT in anul 2015.
"Curtea de Conturi nu a spus niciodata ca aceste birouri sa fie desfiintate, ci vorbeste si analizeaza procedurile, respectarea legii si nu are nicio legatura cu managementul performantei. Nu cred ca e normal ca pentru acest demers sa fie folosita ca scuza Curtea de Conturi, iar eu, in locul lor, al celor de la Curte, as reactiona", a declarat Anca Pavel Nedea, fostul sef al Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT.
Ministrul Dobre afirma insa ca reprezentantele externe au functionat dupa reguli care nu se mai intalnesc in nicio institutie publica din Romania cu misiuni externe.
Acesta a precizat ca isi doreste ca promovarea Romaniei pe pietele externe sa fie facuta corect, coerent si eficient. Drept urmare, reprezentantele externe, asa cum sunt cunoscute acum, vor fi desfiintate, iar Ministerul Turismului, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, va crea un corp diplomatic cu atributii in domeniul promovarii turistice a Romaniei in strainatate. 

Source: Profit