Biroul de Turism pentru Tineret este aproape de faliment

Biroul de Turism pentru Tineret, BTT, scoate la vanzare participatiile detinute la alte firme si cauta investitor pentru hotelul Forum din statiunea Costinesti.

Dupa ce a fost transferata de la RAAPPS la AVAS, in luna iulie 2006, societatea BTT a continuat sa inregistreze rezultate negative, un raport al auditorului angajat de societate, Prospect Auditing & Consulting, depus in data de 27 aprilie 2007, evidentiind mai multe vulnerabilitati ale societatii, care i-ar putea atrage chiar falimentul. Acestea se refera la participatii, pierderi inregistrate din activitatea de baza, contracte de asociere in participatiune, mijloace fixe, litigii si planul strategic de viitor.

Conform bilantului contabil, societatea are un activ net impresionant dar raporteaza pierderi semnificative pentru ultimii 2 ani iar daca s-ar analiza numai rezultatele activitatii de baza, cea turistica, atunci s-ar observa ca pierderile sunt mult mai mari.

BTT pierde bani din activitatea de exploatare si castiga modest din vanzarea de active. In sedinta AGA de pe data de 6 martie 2007, AVAS a aprobat vanzarea unui apartament apartinand societatii, in statiunea Costinesti, pentru suma de 4.134,77 RON.

In sedinta AGA de pe data de 6 martie a mai fost aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care ia in calcul un profit brut de 1,3 milioane RON, mai mic decat fondul de salarii asigurat pentru cei 108 angajati, de 1,7 milioane RON.

De asemenea, BTT detine contracte care ii aduc 1 EUR/mp sau mai putin in cadrul contractelor de asociere in participatiune pentru terenurile detinute pe litoralul romesc. Toate contractele de asociere sunt administrate de asociatul BTT, fapt care nu permite un control riguros si eficient din partea societatii. Acolo unde este mentionata, cota de participare a BTT este de fiecare data sub 50%, indiferent de suma sau valoarea raportata de BTT, societatea neavand posibilitatea de a urmari si de a lua deciziile manageriale aferente contractelor. De asemenea, exista cazuri in care asociatul initial a fost schimbat pe parcurs, prin cedarea drepturilor contractuale.

BTT Costinesti a avut, in perioada martie 1995 – iunie 2000, 4 parteneri asociati: Comas Impex in 1995, Simpa Impex in 1997, Josimex Impex in 1999 si Laur Comprodexim in iunie 2000.

BTT detine participatii la capitalul social al 16 societati comerciale, printre care Perla Costinestiului, Albatros Prod sau Dragon Medical Complex.

La data de 1 ianuarie 2007, BTT avea 86 de litigii a caror valoare depasea 72 milioane RON iar cea mai mare parte a proceselor era determinata de nerespectarea clauzelor contractuale de catre partenerii BTT din contractele de inchiriere si asociere in participatiune si neindeplinirea intocmai si la termen a obligatiilor financiare care le reveneau.

Alte litigii se leaga de solicitarile de vanzare formulate de asociati/chiriasi in temeiul Legii 346/2004 privind infiintarea si stimularea IMM-urilor, precum si din cererile de retrocedare a unor active.

Societatea nu si-a elaborat un plan strategic, de perspectiva, prin care sa se poata fundamenta transformarea ei dintr-o companie cu pierderi intr-o societate profitabila.

In 2006 BTT a inregistrat pierderi de 1,849 milioane RON, la o cifra de afaceri neta de 4,4 milioane RON, dupa ce in 2005 pierderile fusesera de 2,3 milioane RON.

In aceasta luna actionarii societatii BTT sunt chemati sa aprobe mai multe propuneri ale Consiliului de Administratie, care vizeaza redresarea financiara a companiei.

BTT scoate la vazare pachetul de actiuni detinut la Dragon Medical Complex si intentioneaza sa se asocieze cu un investitor impreuna cu care sa opereze Complexul Hotelier Forum.

Source: Saptamana Financiara