Bilantul Ministerului Mediului de Afaceri, IMM-urilor si Turismului

Pe data de 19 decembrie, Ministerul Mediului de Afaceri, IMM-urilor si Turismului, condus de Maria Grapini a prezentat bilantul pe anul 2013. In acest an bugetul ministerului a fost de 134 mil. RON.
In bilant apar reglementari noi aduse in sectorul de IMM-uri, corectii legislative, parteneriate, protocoale, memorandumuri, deplasari in strainatate si in tara, dar si premii obtinute de ministru in acest an. Au fost incluse si anexe legate de evolutia numarului de turisti si situatia inmatricularilor, radierilor, dizolvarilor de IMM-uri, date luate de la Institutul National de Statistica si Registrul Comertului.
Din  bilant au lipsit capitole legate de cum s-au cheltuit acesti bani, pe ce proiecte si ce rezultate s-au inregistrat.
Balanta de plati in turism, arata ca romanii au cheltuit in strainatate in perioada ianuarie – octombrie, 1,3 mld. EUR, in timp ce strainii au cheltuit in Romania doar 1 mld. EUR. Astfel ca balanta de plati continua sa fie negativa si in acest an, deficitul ridicandu-se la 253 mil. EUR.
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, in primele 10 luni ale acestui an au sosit in unitatile de cazare din Romania circa 1,5 milioane de straini, in crestere cu doar 3,3% fata de perioada similara de anul trecut, cand s-a inregistrat o crestere cu 10% fata de aceeasi perioada din 2011.
Maria Grapini estimeaza pentru anul viitor o crestere de 50% a numarului de turisti straini daca regimul vizelor va fi mai flexibil si va fi accelerata promovarea.
Ministrul si-a propus ca, in cazul in care ramane in functie un mandat intreg, contributia turismului la Produsul Intern Brut sa creasca de la 1,5% la 5%.
In ceea ce priveste evolutia sectorului IMM-urilor, datele de la Registrul Comertului arata ca numarul de inmatriculari  persoane juridice este in scadere cu circa 1% in perioada ianuarie-octombrie fata de perioada similara de anul trecut, in timp ce numarul de suspendari a scazut cu 8,5% dar numarul de dizolvari a crescut iar cel de radieri a avut o crestere de 14,2%.
Una din masurile luate pentru IMM-uri este schimbarea modului de  plata a taxei pe valoarea adaugata la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 EUR. Aceasta va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, pana acum fiind obligatorie.
De anul viitor, vor fi acordate si ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de IMM-uri, bugetul alocat proiectului va fi de 500 mil. RON. Programul va fi operationala de pe 15 ianuarie, potrivit ministrului.

Source: Daily Business