Autostrada Bucuresti-Brasov este unul dintre proiectele eterne ale guvernarii romanesti, indiferent care a fost aceasta. Controversatul proiect este in discutie de 11 ani deja, iar anul acesta aduce un nou termen pentru demararea lucrarilor: octombrie 2016. Autoritatile ofera asigurari ca de data aceasta se face tot ce este posibil pentru un proiect fara probleme. La modul ideal, constructia ar trebui sa dureze sase ani, iar pana atunci se vor efectua mai multe lucrari de natura sa elibereze traficul catre munte.
autostrada munteAutostrada Bucuresti-Brasov este un proiect complex, care ar trebui sa se desfasoare pe o perioada de sase ani, daca totul ar merge conform calculelor. Insa atunci cand vine vorba despre autostrazi, calculele nu par niciodata facute sa fie conform cu realitatea autohtona. In Romania, inainte de orice autostrada exista planuri, promisiuni si scandaluri. Autostrada Bucuresti-Brasov, respectiv A3, se incadreaza perfect in acest tipar. Primele discutii despre proiect au aparut in 1994. Aproape 20 de ani mai tarziu, in 2013, segmentul Comarnic-Brasov, respectiv 53 de kilometri, a fost inmanat companiilor Vinci-Strabag-Aktor. Daca totul ar fi mers conform planului, astazi ar fi trebuit sa fim la jumatatea proiectului. In schimb, noi am ramas doar cu proiectul si, mai nou, promisiunea ca lucrarile vor incepe in toamna acestui an.
„Au existat dispute dupa atribuirea contractului catre asocierea Vinci-Strabag-Aktor, au existat dispute. Pe de o parte s-a spus ca ofertantul nu a gasit fondurile necesare, iar pe de alta parte, CNADR a comunicat ca anuleaza procedura de atribuire a proiectului din motive care nu tin de responsabilitatea consortiului caruia i-a fost atribuit contractul. Cert este ca lucrarile pentru autostrada au ramas exact acolo unde erau si in 2013”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Tudose, expert in finantare europeana.
Autoritatile ofera asigurari ca se face totul pentru finalizarea rapida a autostrazii
Intre timp, mii de masini blocheaza in fiecare weekend drumul catre munte, in asteptarea unei autostrazi despre care se tot spune ca o sa apara. Ultimul termen prezentat de autoritati este luna octombrie a acestui an. Potrivit ministerului Transporturilor, se face tot ce este posibil pentru ca acest proiect sa demareze cat mai repede.
„Avem trei loturi pentru autostrada. La cele din capat se desfasoara licitatia pentru desfasurarea lucrarilor, iar pentru tronsonul de mijloc se va termina studiul de fezabilitate", explica Dan Costecu, ministrul Transporturilor.
Pentru sectoarele Comarnic-Predeal si Predeal-Cristian, licitatiile au fost anuntate in vara anului trecut. In cazul acestor segmente, contractele variaza intre 316 si 380 milioane de lei, fara TVA, dupa cum arata anuntul de participare postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice. Pentru contractul de proiectare si executie al autostrazii Bucuresti – Brasov, a fost organizata licitatie deschisa, dupa criteriul celui mai mic pret. Pretul este stabilit pe mai multe segmente. Astfel, locul 1 Comarnic-Predeal are o valoare estimata de 166 milioane de lei fara TVA. Pentru lotul 2, respectiv segmentul Predeal – Cristian, pretul este de 149,8 milioane de lei fara TVA.
„Este vorba despre proiecte care nu sunt finantate prin fonduri europene, iar amploarea proiectului face ca el sa fie imposibil de sustinut de catre bugetul de stat. Asadar, este nevoie de contractori seriosi, care pot gasi aceste fonduri si sa termine lucrarile in termeni de 72 de luni de la data atribuirii”, continua Marius Tudose.
Intre timp, se pregatesc solutii alternative pentru fluidificarea traficului spre munte
Dar 72 de luni pare un termen prea lung, pentru cei care fac drumul catre munte frecvent. Daca se adauga si amanarile, atunci poate ca este nevoie mai degraba de o solutie pe termen scurt care sa rezolve aglomeratia de pe DN1. Autoritatile au luat in calcul si acest aspect, motiv pentru care in paralel cu lucrarile la autostrada A3 se fac planuri si pentru lucrari de modernizare a drumului actual.
„Pentru fluidizarea traficului pe DN1, sunt in lucru Studiile de Fezabilitate referitoare la variantele de ocolire Comarnic si Busteni. Dupa finalizarea studiilor, vor fi scoase la licitatie lucrarile de constructie, cu finantare de la bugetul de stat. Tot pentru fluidizarea traficului, la iesirea din Sinaia spre Brasov, este proiectat si urmeaza sa fie realizat un sens giratoriu. De asemenea, se vor finaliza studiile de fezabilitate privind Varianta de Ocolire Campina, modernizarea drumului existent pe Valea Doftanei (DJ 102I) si a drumului forestier pana in Sacele, astfel incat, in 2016 sa inceapa lucrarile pentru a avea un drum national modern intre Campina si Sacele”, se arata intr-un comunicat al CNADNR.
Autostrada A3 are o lungime planificata de 584 km, pornind de la Bucuresti si mergand prin Ploiesti, Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Turda, Cluj-Napoca, Zalau si Oradea. Totusi, in mod oficial, autostrada este impartita in doua proiecte independente: Autostrada Bucuresti-Brasov si Autostrada Brasov-Cluj-Bors, cunoscuta si drept Autostrada Transilvania.
Source: Imopedia/Media