Autoritatile judetene din nordul tarii vor dezvolta un proiect comun de turism istoric

Recent a avut loc Consiliul de Dezvoltare Regional a Regiunii de Nord-Vest unde s-a discutat despre materializarea unui proiect turistic comun, care sa puna in valoare patrimoniul cultural specific zonei, cum ar fi bisericile de lemn si cetatile antice. Aceasta initiativa s-a nascut datorita unui proiect local privind punerea in valoare a cetatilor romane, a declarat vicepresedintele CJ Salaj, Mircea Ghiurco.

Datorita avantajelor de finantare a proiectului, directorul Agentiei de Dezvoltare de Nord-Vest, ADRNV, Claudiu Cosieru, a sugerat autoritatilor din Salaj sa studieze posibilitatea extinderii proiectului la scara regionala, cu judetele limitrofe.

Alaturi de cetatile romane care au fost incluse initial, Porolissum, Bucium, Romita, cetatea dacica de la Simleu Silvaniei, s-a mai adaugat si castrul roman de la Potaissa-Turda.

Din cele aproximativ 200 de biserici din lemn aflate in judetele Satu Mare, Maramures si Salaj, pentru inceput au fost selectate doar 7-8 obiective incluse in patrimoniul UNESCO, din fiecare viitor judet partener.

Presedintele CJ Maramures, Marinel Kovacs, presedinte in exercitiu al Consiliului de Dezvoltare Regionala, a declarat ca acestea sunt proiecte mai vechi prin care se doreste promovarea monumentelor din lemn cu o arhitectura deosebita.

Proiectul “Punerea in valoare a bisericilor de lemn, de patrimoniu, din judetele Maramures, Salaj, Bihor si Satu Mare” are un buget de 12 milioane EUR iar proiectul “Circuitul castrelor romane si al cetatilor dacice in nord-vestul Transilvaniei” are un buget de 5,3 milioane EUR. Reprezentantul ADRNV a confirmat faptul ca cele doua proiecte prioritare pe domeniul Turism sunt propuse pentru a fi dezvoltate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Dezvoltarea turismului local si regional este una dintre cele 5 proiecte prioritare ale ADRNV, alaturi de imbunatatirea infrastructurii, consolidarea mediului de afaceri, dezvoltarea urbana durabila si asistenta tehnica.

Problema pe care o intampina in prezent, turistii care viziteaza aceste monumente este infrastructura deteriorata, lipsa locurilor de parcare, toaletele, cismelele.
Source: Adevarul