Asmita Gardens a intrat oficial in insolventa. Va fi vandut bucata cu bucata

Compania Asmita Gardens, prin intermediul căreia se dezvoltă proiectul rezidenţial cu acelaşi nume, a intrat oficial în insolvenţă după decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti din 7 noiembrie şi la cererea băncii finanţatoare Alpha Bank.
„Acţionarii indieni şi-au recuperat banii investiţi în proiect încă din prima fază, după care s-au retras. Neînţelegerile dintre acţionari, precum şi situaţia conflictuală dintre dezvoltator şi antreprenorul general, Strabag, au determinat Alpha Bank să recurgă la această metodă din lipsa unui partener de dialog”, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar numit de tribunal în cazul Asmita Gardens.
Ansamblul rezidenţial are ca acţionari cu părţi egale grupul indian Asmita şi vehiculul investiţional European Convergence Development Company (ECDC), controlat de Charlemagne Capital. Alpha Bank, care are o expunere de circa 70 mil. euro pe acest proiect, a cerut insolvenţa Asmita Gardens în 12 octombrie.
„E un credit foarte mare şi o bancă grecească. Pe fondul crizei din Grecia şi al fuziunii dintre Alpha Bank şi EFG Eurobank lucrurile s-au precipitat. Un lucru este cert, însă, banca nu are nevoie de lichidităţi şi cred că vom reuşi să o convingem să urmăm varianta reorganizării şi nu a falimentului. Este puţin probabil ca o vânzare în bloc să aibă succes pentru că ar trebui să apară un investitor cu cel puţin 100 mil. euro interesat să preia proiectul. Noi vom încerca vânzarea fiecărui apartament în parte”, a explicat Borza.
Pierderi acceptate
Potrivit acestuia, cel mai probabil, atât dezvoltatorul, cât şi banca finanţatoare, vor fi nevoiţi să accepte nişte pierderi de pe urma acestei reorganizări, deoarece preţul apartamentelor variază între 100.000 euro şi 1 mil. euro, preţuri la care este greu de valorificat proiectul.
„În primă fază proiectul va fi promovat la preţul de evaluare şi acesta se va reduce succesiv, pe parcursul licitaţiilor. Cu preţul actual nu cred că se vor putea vinde decât maxim 2-3 apartamente pe lună”, mai spune administratorul judiciar.
ECDC a anunţat recent că, la sfârşitul lunii septembrie, dezvoltatorul a ajuns la o înţelegere cu Strabag, care se va asigura că toate lucrările sunt finalizate, inclusiv lucrările de testare şi dare în exploatare a fazei a doua a proiectului, şi de repunerea în drepturi a tuturor garanţiilor.
Practic, Strabag deţine toate documentele cadastrale pentru apartamentele din faza a doua a proiectului şi nu vrea să le dea dezvoltatorului decât după ce acesta renunţă la garanţiile de bună execuţie, care se ridică la câteva milioane de euro, potrivit lui Remus Borza.
În ultimele şapte luni, Asmita Gardens nu a mai vândut niciunul dintre cele circa 450 de unităţi rămase disponibile, din cauza disputelor cu antreprenorul general al proiectului şi a incapacităţii restructurării creditului accesat la Alpha Bank.
Cele şapte turnuri ale proiectului cuprind 758 de apartamente, însă nu au fost finalizate decât 300 de unităţi, vândute în proporţie de 92%.
Source: Flux Imobiliar