Anuntarea programului „Noua Casa” umple piata de apartamente vechi

Proprietarii apartamentelor vechi din Capitala par sa fi reactionat imediat la anuntarea programului „Noua Casa”: de teama sa nu ramana cu locuintele nevandute o data cu intrarea in vigoare a viitorului program guvernamental, cei care detin apartamente vechi au umplut in ianuarie piata de oferte.
In prima luna a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oara la vanzare este cu 12% mai bogata fata de inceputul lui 2012 si depaseste de peste doua ori oferta din decembrie 2012, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.
Intentiile de transformare a programului „Prima Casa” in „Noua Casa” nu par sa aiba insa momentan o influenta directa si asupra preturilor solicitate de proprietari. In conditiile unei piete care da semne de stabilizare, preturile medii din ianuarie 2013 au inregistrat variatii atat pozitive cat si negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul insa intr-o marja de +/-3%.
Astfel, daca pe segmentul garsonierelor si apartamentelor de patru camere preturile medii s-au apreciat usor, unitatile de doua si trei camere au preturi de strigare mai mici fata de luna decembrie a anului trecut.
Evolutia preturilor
In conditiile in care la sfartitul anului 2012 statisticile indicau cea mai accentuata depreciere de pret pe segmentul garsonierelor intr-un interval de 12 luni, acest tip de unitati incearca, la inceput de 2013, sa recupereze terenul pierdut.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera s-a apropiat in ianuarie de 34.800 euro, in crestere cu 2% fata de luna decembrie a anului trecut. Raportat la aceeasi perioada a anului, observam ca pretul mediu a inregistrat in ultimii doi ani aceeasi depreciere: -7%, de la aproximativ 37.500 euro.
Apartamentele de doua camere, cele mai numeroase din piata, au cunoscut o scadere usoara a pretului atat pe interval de 30 de zile, cat si pe interval de 12 luni. Proprietarii bucuresteni cer in medie la final de ianuarie aproximativ 53.250 euro, cu 3% mai putin fata de luna decembrie a anului trecut, dar si in scadere de 8% comparativ cu inceputul lui 2012, cand pretul mediu trecea de 57.700 euro.
Proprietarii apartamentelor de trei camere par sa fi renuntat cel mai mult la pretentii intr-un interval de un an. Daca in ianuarie 2012, pretul de strigare pe acest tip de unitati pornea in medie in Capitala de la 80.660 euro, la inceputul lui 2013, acesta ajunge la 73.300 euro, inregistrandu-se astfel o variatie de -9%, echivalentul a peste 7.000 euro. O depreciere pe acest segment observam si raportat la ultimele 30 de zile, scaderea fiind insa de aceasta data de numai 2%, de la 74.860 euro.
In cazul apartamentelor de patru camere, preturile medii de la final de ianuarie pornesc de la aproximativ 97.500 euro, in usoara crestere raportat la finalul anului trecut, cand pretul mediu pe acest segment era de sub 96.400 euro, echivalentul unei variatii de +1%. Cei care detineau astfel de apartamente la vanzare in urma cu exact un an insa plecau de la un pret de strigare cu 6% mai mare fata de cel actual, respectiv de la 103.500 euro.
Numarul de oferte
Caracterizata in mod normal de un numar redus de oferte nou aparute pe piata, luna ianuarie 2013 pare sa fi iesit din tipare.
Posibila inlocuire a programului „Prima Casa” cu „Noua Casa” i-a facut pe proprietarii apartamentelor vechi sa scoata la vanzare la inceput de an un total de peste 2.050 de oferte noi, ajungand astfel la un nivel similar aceleiasi perioade din 2007 si cu 12-15% mai ridicat decat in 2011-2012.
Cei interesati de achizitionarea unui apartament de doua camere au avut la dispozitie in ianuarie anul acesta 845 de oferte aparute pentru prima oara pe piata, cel mai ridicat nivel pentru aceasta perioada din 2008 incoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare si trece de +29% fata de ianuarie 2010, de exemplu.
Oferta pe segmentul unitatilor de 3 camere s-a imbogatit la inceput de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare, un portofoliu cu 23% mai bogat fata de luna ianuarie a anului trecut, dar si dublu comparativ cu luna decembrie 2012, conform datelor Anunturiparticulari.ro.
In cazul garsonierelor, proprietarii au scos la vanzare la inceput de 2013 aproape 400 de unitati, o oferta mai bogata cu 20 de unitati in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, dar si cu peste 200 mai multe in comparatie cu finalul anului 2012.
Statisticile indica o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unitatilor de patru camere. In contextul in care in decembrie 2012 pe piata intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, in ianuarie 2013 oferta se imbogatea cu 189 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare. Nivelul este si cu 11% mai ridicat raportat la aceeasi perioada a anului trecut.
Evolutie
Daca programul „Prima Casa” a reprezentat din 2009 incoace un motor care a sustinut piata apartamentelor vechi, perioada pana la demararea programului destinat exclusiv achizitiei de apartamente noi este pentru proprietarii din piata veche o ultima oportunitate de vanzare cu un credit garantat de stat.
Cel mai probabil, acestia nu vor modifica preturile considerabil si, chiar si dupa lansarea operativa a „Noua Casa”, inainte de a scadea pretul de strigare, vor astepta sa vada gradul in care se va modifica cererea si daca bancile vor propune noi produse de creditare pentru piata veche.

Source: Flux Imobiliar