Anul 2014 ar putea fi declarat „Anul Brancoveanu”

Pentru marcarea a 300 de ani de la martiriul Brancovenilor, anul 2014 va fi declarat „Anul Brancoveanu”, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Culturii.
Conform proiectului, actiunile si manifestarile care se vor desfasura in acest context vor constitui Programul national „Anul 2014 – Anul Brancoveanu”.  Actiunile si manifestarile din cadrul acestui program se vor desfasura sub inaltul patronaj al primului-ministru.
Pentru buna desfasurare a acestor evenimente se va constitui Comitetul de coordonare „Anul Brancoveanu”, care va fi format din: primul-ministru care va fi presedinte de onoare al comitetului; ministrul Culturii care va fi presedinte executiv; presedintele Academiei Romane care va fi de asemenea presedinte executiv; ministrul Educatiei Nationale; ministrul Afacerilor Externe; ministrul Finantelor Publice; ministrul Tineretului si Sportului; ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice; ministrul Afacerilor Interne; ministrul delegat pentru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism; secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte; presedintele Institutului Cultural Roman; presedintele Comisiei pentru cultura, culte, arte si mijloace de informare in masa a Senatului; presedintele Comisiei pentru cultura, culte, arte si mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor; presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania; presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor; presedintele Uniunii Artistilor Plastici; presedintele UNITER; presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene; presedintele Societatii Romane de Radiodifuziune; presedintele Societatii Romane de Televiziune.
La solicitarea ministrului Culturii, in comitet pot fi cooptati si specialisti din strainatate.
Programul national "Anul 2014 – Anul Brancoveanu", precum si cheltuielile necesare pentru organizarea actiunilor si manifestarilor incluse in acesta vor fi aprobate de catre comitet.
In vederea bunei desfasurari a manifestarilor din anul 2014, institutiile implicate pot invita delegatii din strainatate. Cheltuielile de transport, cazare si diurna pentru aceste persoane vor fi suportate de partea romana.
Anii domniei lui Brancoveanu au fost marcati de un progres economic si cultural-artistic, de initiative de modernizare a aparatului statal, de reformare a sistemului fiscal. A organizat cancelaria statului in vederea intretinerii raporturilor cu puterile straine. Epoca brancoveneasca s-a deschis influentelor occidentale care au inceput sa prevaleze asupra celor orientale. Astfel s-a creat o sinteza originala nationala, prin aportul traditiei rasaritene si a celei occidentale.
Principalele directii ale politicii lui Constantin Brancoveanu au fost: intarirea rolului domniei; reorganizarea sistemului fiscal; promovarea unor relatii stranse cu Moldova si Transilvania.
In perioada domniei lui Constantin Brancoveanu, cultura romaneasca a cunoscut o perioada de inflorire, domnitorul fiind un fervent sprijinitor al culturii. In cei 26 de ani de domnie, Brancoveanu s-a dovedit un gospodar desavarsit si bun administrator al avutiilor tarii, instaurand o epoca de prosperitate si de pace.

Source: Mediafax

EnglishRomanian