Anul 2013 a fost cel mai sigur in ceea ce priveste calatoriile cu avionul

Calatoriile cu avionul au fost mai sigure ca oricand in anul 2013, in pofida cresterii numarului pasagerilor la nivel mondial, a anuntat Agentia Europeana pentru Siguranta Aeriana, AESA.
In 2013, accidentele mortale ale avioanelor de linie din intreaga lume au fost mai putine la numar decat in ultimii 5 ani, cu 17 accidente inregistrate comparativ cu o medie de 27 pe an, a precizat AESA.
Agentia subliniaza ca pe parcursul anului 2013 nu s-a inregistrat niciun accident in tarile membre ale AESA, care au operat in total circa 6 milioane de zboruri comerciale si au transportat peste 800 de milioane de pasageri.
Patrick Ky, directorul executiv al AESA a declarat ca Europa continua sa detina recordul de securitate in lume, dar acest lucru nu trebuie considerat un fapt implinit. In conditiile in care traficul aerian se intensifica pe cerul european si in lume, trebuie sa ne continuam eforturile pentru a mentine si chiar imbunatati securitatea aeriana.
Asociatia Internationala pentru Transportul Aerian, IATA, a estimat ca in 2013 a fost depasit pragul de 3 miliarde de pasageri transportati cu avionul. IATA urmeaza sa-si publice bilantul abia luna viitoare.
In 2012, IATA a evaluat ca s-a produs 1 accident la 5 milioane de zboruri, cel mai scazut nivel de accidente de pana atunci din istoria aviatiei comerciale.
Potrivit IATA, nivelul cel mai scazut de securitate este inregistrat in Africa.

Source: Economica