Antonio Nitu: Criza financiara ar putea afecta volumul pietei de turism in 2009

Evolutia macroeconomica a Romaniei si deciziile luate in urma crizei financiare actuale, resimtita si in Romania, vor avea efect si asupra ritmului de dezvoltare a pietei de turism in 2009, conform declaratiilor lui Antonio Nitu, directorul general al agentiei de turism Aerotravel Lufthansa City Center, membru ANAT si IATA.

Anul trecut, incasarile din turismul romanesc au ajuns la 1 mlrd. EUR, iar cheltuielile romanilor in strainatate au depasit aceasta valoare, in special dupa aderare, conform statisticilor ANAT. Turismul intern a avansat cu 10%, turismul outgoing a crescut cu 25% fata de anul precedent, iar nivelul biletelor de avion emise prin intermediul agentiilor de turism s-a apropiat de 350 mil. EUR.

Pentru 2008, surse din piata au aratat o crestere de 20%, impulsionata de evenimente ca summit-ul NATO organizat in Bucuresti. Mai mult, Antonio Nitu aprecia o majorare cu 15% a turismului business in Romania, care continua sa domine turismul leisure.

Chiar daca pentru 2009 cresterea pietei va fi mai moderata, in opinia directorului general Aerotravel, cererea pentru pachete turistice cat mai variate va urca odata cu cresterea puterii de cumparare a romanilor. Si in acest sezon, romanii vor petrece vacantele in afara intr-un numar considerabil si mai mare decat anul anterior, este de parere Nitu.

Source: Wall-Street