Angentia Europeana privind Securitatea Aviatiei va permite utilizarea dispozitivelor de comunicatii mobile in timpul zborului

Incepand din septembrie 2007, Agentia Europeana privind Securitatea Aviatiei va permite libera utilizare a telefoanelor mobile si a dispozitivelor gen BlackBerry in timpul zborurilor la altitudini de peste 3.000 m. Membrii echipajului vor avea permisiunea de a opri sistemul sau de a restrictiona o parte din servicii dupa cum considera ca este necesar, pentru a evita situatiile neplacute sau de a bloca primirea apelurilor in cazul zborurilor lungi de noapte.

Sistemul va fi implementat cel mai probabil pe modelul Airbus A318 apartinand operatorului Air France, in colaborare cu OnAir, un joint-venture intre Airbus si ofertantul de servicii de telecomunicatie SITA. OnAir nu va stabili si planul tarifar al serviciilor de telecomunicatii oferite, desi se estimeaza ca un apel telefonic ar putea ajunge la 2,50 USD/minut iar un SMS va costa 0,5 USD. Apelurile vor fi facturate exact ca in cazul roaming-ului international, veniturile fiind distribuite intre companiile aeriene, OnAir si operatorul retelei telefonice.

Agentia britanica BMI, liniile aeriene portugheze TAP si operatorul low-cost Ryanair s-au alaturat in acest demers, a declarat Graham Lake, directorul departamentului comercial al OnAir.
Source: Wall-Street