Anca Pavel-Nedea: Infiintarea unui Minister al Turismului nu se justifica

Infiintarea unui minister al Turismului nu se justifica atunci cand industria de profil inregistreaza o pondere de 2% din PIB, iar ceea ce trebuie sa facem noi este sa crestem incomingul, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, la o intalnire informala cu presa.
Presedintele ANT a precizat ca nu s-a dorit ajutarea unei anumite firme si a existat o anumita retinere din partea celor aflati in fostele conduceri ale institutiei in a nu intra in conflict cu mediul privat.
„Oamenilor pusi aici le este frica, pentru ca industria hospitality este o industrie foarte vocala. Mai mult, are niste parghii inclusiv in media. Alte industrii mai mari nu au vizibilitatea de care se bucura cea de hospitality. Noi avem. Suntem galagiosi in privat si la stat ne este frica: ne rup gatul asstia, ne zboara! Mediul privat are parghii, dar cum le foloseste? Foarte inteligent, fiecare pe turta lui”, a declarat Anca Pavel-Nedea.
Aceasta a precizat ca reprezentantii industriei de turism sunt suparati ca nu au minister de profil, iar reprezentantii mediului privat fac presiuni in acest sens la nivelul conducerii ANT.
„Mai mult, unele federatii cer desfiintarea ANT, fara a sti cu ce se ocupa de fapt institutia. Aici se fac strategii in principal, nu promovare. Trebuie sa facem proiecte pentru infrastructura turistica, clasificare, control. Trebuie sa facem o strategie coerenta. Este necesar si un organism de promovare tip ORT – Organizatia Romana de Turism, dar consider si ca mediul privat nu are maturitatea necesara sa gestioneze niste bani de la stat pentru promovarea asta. Nu stim, in mediul privat, nici sa gestionam fonduri — cunosc asta pentru ca vin de la taxa de promovare din Mamaia”, a mai precizat Anca Pavel-Nedea.
Presedintele ANT considera, in egala masura, ca Autoritatea trebuie reorganizata, asezata pe principii de management si pe principii strategice.

Source: Agerpres