Ana Hotels negociaza preluarea Hilton cu actionarii francezi si cu statul roman

Vestea ca George Copos impreuna cu un grup de oameni de afaceri romani au negociat saptamana trecuta la Paris preluarea pachetului de 52,54% detinut de actionarii francezi ai companiei Athenee Phenix Group, proprietarul hotelului Hilton, printr-o tranzactie de 25-30 milioane de dolari, a fost infirmata de Simona Constantinescu, directorul general al Ana Hotels, care a explicat ca aceste negocieri sunt in desfasurare de la inceputul anului, in acest timp Ana Hotels angajand mai multe firme de consultanta pentru evaluarea actiunilor Hilton, printre care si Price WaterhouseCoopers.

In paralel, Ana Hotels poarta negocieri cu statul roman, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru finalizarea ofertei depuse in toamna anului trecut de a prelua actiunile detinute de stat in societatea Athenee Palace SA.

Actionarii Athenee Phenix Group, societate cu management francez, sunt: Athenee Palace SA cu 35,6% (unde statul detine 41,8%), CMC International Impex cu 12%, Harpcorp Romania SA cu 4,4%, Compagnie Immobiliere Phenix cu 27,7%, Anjou Services si Etudes Generales Constructions Internationales cu 20,3%, conform evidentelor Registrului Comertului. Companiile franceze controlate de grupul Vivendi Universal, detin impreuna 52,54% din actiuni.

Pentru cumpararea actiunilor statului roman au mai depus oferte si Ana Impep SA Pitesti si Tehnofrig SA Cluj-Napoca, Ana Hotels fiind singura companie care a depus oferta finala si a depus garantia de 1,2 milioane de euro pentru cumpararea caietului de sarcini, precizeaza directorul general al Ana Hotels. Athenee Palace SA este o societate deschisa, listata la Rasdaq, valoarea de piata fiind de aproximativ 34 miliarde de lei, Simona Constantinescu declarand ca oferta Ana Hotels depaseste aceasta valoare. Un comunicat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat insa ca prin hotararea din 27 aprilie a Comitetului pentru Privatizare, oferta finala imbunatatita si irevocabila, depusa de consortiul de investitori nu a fost acceptata si ca va fi organizata o noua licitatie pentru vanzarea actiunilor detinute de statul roman la Athenee Palace SA.

Hotelul Athenee Palace Hilton a fost construit intre anii 1912 si 1914, restaurat intre anii 1935 si 1938, extins in 1965, distrus in 1989 si redeschis in 1996 cu o capacitate de 275 de camere, inclusiv apartamente, restaurante, un centru de afaceri, sali de conferinte, centru de fitness si o zona de shopping. Hotelul, in prezent clasificat la cinci stele, a fost preluat in 1992 de Athenee Phenix Group, care a investit aproximativ 42 milioane de dolari pentru renovarea vechiului hotel, o parte din suma fiind asigurata de creditele acordate de BERD – 14,3 milioane de dolari si de un consortiu de banci franceze – 16,9 milioane de dolari. In 2005, cifra de afaceri a hotelului a crescut cu 25% fata de anul precedent, la peste 22 milioane de dolari, profitul net cu peste 30%, la 4,5 milioane de dolari iar gradul de ocupare a depasit nivelul de 70%. Datoriile actuale ale hotelului se ridica la 10 milioane de dolari si vor trebui platite de viitorul actionar.
Source: Bursa