Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit aloca 48 milioane EUR pentru incurajarea activitatilor turistice

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, APDRP, aloca aproximativ 48 milioane EUR pentru proiectele din cadrul Masurii 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” si al Masurii 313 „Incurajarea activitatilor turistice”.

Cei interesati pot depune proiectele in perioada 12 octombrie – 6 noiembrie 2009, la sediile Oficiilor Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, OJPDRP, din zonele in care se realizeaza investitiile.

Sprijinul nerambursabil acordat prin APDRP in cadrul acestor masuri este de maximum 200.000 EUR pentru un proiect, reprezentand pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzatoare investitiei.

In ceea ce priveste conditiile minime obligatorii pentru accesarea fondurilor aferente Masurii 312, conform versiunii actualizate a Ghidului Solicitantului, beneficiarul trebuie sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul de folosinta al acestuia pentru o perioada de cel putin 10 ani.

Cuantumul avansului pe care beneficiarul il poate solicita a crescut de la 20% la 50%.

Tipurile de micro-intreprinderi care pot beneficia de sprijin in cadrul Masurii 312 sunt societatile comerciale cu capital privat 100%, cooperativele mestesugaresti, cooperativele de consum, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate, dar si asociatiile familiale.

Investitiile in activitati non-agricole productive din industria usoara vizeaza articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc.

In ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea si transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

Source: Financiarul