Afla ce buget aloca romanii pentru sarbatorile de iarna

Conform unui studiu realizat de Mednet Marketing Research Center, aproximativ 12% dintre romani au alocat un buget pentru calatorii si excursii organizate cu ocazia sarbatorilor de iarna, iar suma medie pentru aceste cheltuieli este de 1.384 RON, fata de 1.332 in 2011.
Studiul de piata arata ca orasenii resimt inca efectele crizei financiare, acesta afectand modul in care aleg sa-si imparta si dimensioneze bugetul alocat sarbatorilor de iarna.
In studiu se mai arata ca in ceea ce priveste Revelionul, 88% dintre respondenti intentioneaza sa-l petreaca in tara, in timp ce doar 3,8% vor pleca in strainatate, 2,3% dintre oraseni lucrand de Revelion.
Dintre cei care vor petrece Revelionul in tara, 78,6% vor sarbatori acasa, in propria locuinta sau in locuinta prietenilor/rudelor. Doar 12,3% dintre acestia vor merge la un restaurant/club, in timp ce 7,5% vor petrece intr-o statiune montana/balneara. 8,9% au declarat ca vor iesi in aer liber de Revelion.
In ceea ce priveste bugetul mediu alocat pentru Craciun si Revelion, romanii vor aloca 1.255 RON, 45,6% dintre respondenti afirmand ca acesta este similar celui din 2011, in timp ce 16% au declarat ca vor cheltui mai mult decat anul trecut.
Pentru cumpararea produselor alimentare, orasenii intentioneaza sa aloce cu ocazia sarbatorilor de iarna, un buget mediu de 501 RON, fata de 422 RON in 2011. Cresterea sumei cheltuite pentru achizitionarea produselor alimentare poate fi explicata de cresterea accentuata a nivelului preturilor alimentelor datorata, in parte, recoltelor foarte slabe obtinute din cauza secetei precum si devalorizarii monedei nationale.
Comparand cu anul trecut, produsele nealimentare specifice sarbatorilor de iarna au o pondere relativ similara in bugetul de cheltuieli, orasenii alocand, in medie 414 RON acestei categorii de produse.
Pentru iesirile in oras sau la restaurant, persoanele intervievate intentioneaza sa aloce, in medie, 372 RON, fata de 366 RON in 2011.
Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 23 – 29 noiembrie 2012. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,46%.

Source: Wall-Street