Afla cati turisti aduna sarbatorile de pe parcursul anului

Potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, aproximativ 28.000 de romani vor merge in vacante in tara de Valentine’s Day, insa acest eveniment este doar pe locul 8 in topul sarbatorilor care atrag turisti, dupa Revelion, 1 Mai, Paste, Craciun, Sf. Andrei si 1 Decembrie, Adormirea Maicii Domnului si 8 Martie.
Primul loc in top este ocupat de Revelion, care a atras anul trecut aproape 98.000 de turisti romani in statiunile si orasele din tara. Cei mai multi romani au ales zonele rurale, zonele montane, statiunile balneare si orasele mari. In afara de acestia, alti aproape 8.000 de romani au ales destinatii din strainatate.
De 1 Mai, anul trecut au fost in excursii in tara aproape 80.000 de romani, iar cei mai multi dintre ei au ales litoralul. Cele mai cautate statiuni au fost Mamaia si Vama Veche, unde gradul de ocupare a fost de 100% din numarul de locuri pregatite. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinatii predominant europene, in topul preferintelor find Bulgaria.
Locul trei in top este ocupat de Paste, cand aproape 65.000 de romani au ales sa mearga in vacante in tara si peste 7.000 in strainatate.
In perioada Craciunului aproximativ 58.000 de persoane au ales destinatii turistice din tara, in special la pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depasit 80%. Franta si statiunile din Alpi au fost printre cele mai cautate destinatii externe.
Sfantul Andrei si 1 Decembrie au atras in vacante in tara aproximativ 35.000 de romani, iar Adormirea Maicii Domnului a fost inclusa in planurile de concediu de circa 32.000 de persoane.
In perioada Martisorului se estimeaza ca 25.000 de persoane au ales sa petreaca o vacanta in tara, iar de 8 Martie 30.000 de persoane au petrecut in destinatiile turistice din Romania. Printre preferintele romanilor s-au numarat Valea Prahovei si statiunile balneare, iar destinatiile din strainatate preferate au fost Parisul si Praga.
Valentine’s Day ocupa locul opt in topul sarbatorilor, atragand aproximativ 28.000 de romani in diferite destinatii turistice, printre care statiunile montane sau balneare, in special cele de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului. Cei care aleg sa petreaca in strainatate prefera Venetia sau Parisul.
De Rusalii 25.000 de turisti au ales sa petreaca in destinatii din Romania, cu 3.000 mai mult decat de Halloween.
Sarbatoarea romaneasca a dragostei, Dragobetele, este celebrata de mai putina lume. Numarul turistilor care isi planifica minivacante cu aceasta ocazie nu depaseste 18.000 de persoane.
Si Sfantul Ioan este o ocazie pentru o mica vacanta, atragand astfel in statiunile din tara aproximativ 15.000 de turisti.

Source: Economica