Afla cat platesc turistii pentru o cina in Romania si in Bulgaria

O cina pentru doua persoane, care include si un vin local, la un restaurant din Mamaia costa in medie 39 de euro, mai mult decat in statiunile din Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria, unde preturile sunt cuprinse intre 28 si 38 de euro, reiese din datele FPTR si ale Post Office.
Potrivit unui studiu al Post Office privind cosul de vacanta, in care sunt monitorizate preturile a opt produse alimentare si nealimentare de uz comun in 40 de destinatii de vacanta, dar printre care nu se afla si Romania, tari precum Bulgaria, Turcia si Portugalia au devansat Spania in topul celor mai mici preturi.
Cosul de vacanta analizat include o masa pentru doi adulti, cu o sticla de vin, servita la un restaurant cu specific local, un pachet de tigari Marlboro Lights, o crema de protectie solara cu factor 15, o sticla de bere locala, o apa minerala, o ceasca de cafea la o cafenea sau bar si o sticla de Coca-Cola.
Dupa calculele Federatiei Patronatelor in Turismul Romanesc, FPTR, Romania ocupa locul doi, in urma Bulgariei, in topul celor mai ieftine destinatii turistice de litoral din Europa. In tara noastra turistii cheltuie 53,41 EUR/zi, in timp ce pentru o zi in statiunea Sunny Beach din Bulgaria turistii trebuie sa cheltuiasca in vacanta zilnica 48,21 EUR.
Cea mai scumpa destinatie de petrecere a vacantei este Croatia – Makarska Riviera, unde turistii cheltuiesc 84,61 EUR/zi pentru aceleasi bunuri si servicii.
Pe litoralul spaniol aceste cumparaturi costa in jur de 65 EUR, comparativ cu 72,34 EUR in Grecia si 75 EUR in Franta.
Cea mai scumpa cafea, de 2,7 EUR poate fi bauta in statiunile din Cipru sau Grecia, iar cea mai ieftina in valoare de 0,86 EUR in Bulgaria, in timp ce pe litoralul romanesc pretul mediu este de 1,13 EUR. Sticla de bere locala este cea mai ieftina in Romania – 1,36 EUR, iar in Grecia are cel mai mare pret – 4,87 EUR.
De asemenea, sticla de Coca-Cola in bar sau cafenea este cea mai ieftina in Romania – 1,13 EUR, in timp ce in Grecia poate fi cumparata cu 3,79 EUR.
O sticla de apa minerala de 1,5 l costa in supermarketurile romanesti 0,78 EUR, in Cipru – 0,35 EUR si in Italia – 1,62 EUR.
Pentru o cina intr-un restaurant cu specific local turistul trebuie sa plateasca 38,8 EUR la Mamaia, fata de 28,7 EUR in Sunny Beach – Bulgaria, 29,7 EUR in Algarve – Portugalia sau 52,4 EUR in Makarska Riviera – Croatia.
Anul trecut Bulgaria a mai fost vizitata de aproape 8,7 milioane de turisti straini, dintre care 1,5 milioane de romani, Grecia a atras 16 milioane de turisti, dintre care 1,1 milioane de romani, iar Turcia a fost vizitata de 31 de milioane de straini, iar 390.000 dintre ei au fost romani.
Romania a fost vizitata anul trecut de 7 milioane de turisti, din care 78,4% romani, si 21,6%.

Source: Economica