Afacerile din turismul balnear vor creste in acest an cu pana la 20%

In ultimii 2 ani, cea mai mare crestere din industria turismului a inregistrat-o segmentul balnear iar acest trend se mentine si anul acesta, cand se estimeaza o majorare a afacerilor din turismului balnear cu pana la 20% fata de 2006.

Pana la inceputul anilor 2000, majoritatea statiunilor balneare se adresau categoriei de turisti de la 55 de ani in sus insa aceasta situatie a inceput sa se schimbe o data cu unitatile deschise in ultimii ani care s-au axat foarte mult pe wellness, varsta turistilor care viziteaza aceste statiuni nemaifiind asa de inaintata.

Anul trecut, aproape 18% din totalul turistilor cazati in unitatile din zonele specifice turismului balnear au fost straini, majoritatea fiind nemti.

Pentru acest an, operatorii din turism estimeaza incasari de 160 milioane EUR din tratamentele balneo, care vor avea o pondere de 11% din incasarile totale asteptate de autoritati pentru 2007, in valoare de 1,5 miliarde EUR.

Statiunile care contribuie la aceste incasari sunt Calimanesti, Caciulata si Baile Felix iar o crestere a numarului de turisti, atat straini, cat si romani, s-a inregistrat in statiunile Govora, Olanesti, Saturn si Eforie Nord.

Marius Meruta, coordonator PR al agentiei Transilvania Travel, a declarat ca in primele sapte luni din 2007, cele mai cautate statiuni aflate in portofoliul agentiei au fost Baile Felix si Covasna, care au adus companiei venituri de 1,3 milioane EUR. Pana in prezent, peste 3.500 de turisti romani si straini au contractat oferte balneare la Baile Felix si 800 la Covasna.

Daca pana in anii 2000 biletele de tratament obtinute de pensionari erau pe o perioada de 18 zile, in prezent nici un hotel nu mai acorda un tratament atat de lung iar doctorii recomanda maximum doua saptamani de tratament.

Statiunile care ofera tratamente pentru afectiunile cardiovasculare sunt Vatra Dornei, Buzias, Covasna, Balvanyos, Baile Tusnad.

Statiunile care ofera tratamente pentru afectiunile reumatismale sunt Baile Felix Oglinzi, Braila, Amara, Eforie Nord, Saturn, Mangalia, Breaza, Ocnele Mari, Baile Herculane, Baile Calogea, Moneasa, Ocna Sibiului, Bazna, Turda.

Statiunile care ofera tratamente pentru afectiunile respiratorii sunt Govora, Slanic Moldova si Prahova.

Statiunile care ofera tratamente pentru afectiunile digestive si boli interne sunt Sangeorz Bai, Pucioasa, Govora, Olanesti, Calimanesti-Caciulata.

Statiunea care ofera tratamente pentru afectiunile ginecologice este Sovata iar statiunile care ofera tratamente pentru sistemul nervos sunt Slanic Moldova si Geoagiu Bai.

Source: Capital