Aeroporturile din provincie estimeaza o crestere de 50% a traficului de pasageri in acest an

Datorita integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si liberalizarii pietei aeriene locale, traficul de pasageri pe aeroporturile romanesti a inregistrat un ritm de crestere insemnat, reprezentantii aeroporturilor din provincie estimand ca in acest an traficul va creste cu 50%, fiind in acelasi timp dublu fata de 2005.

In primul trimestru al acestui an traficul total de pasageri pe aeroporturile din Romania a fost de 1,4 milioane pasageri, cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cel mai mare aeroport din provincie dupa traficul inregistrat este Traian Vuia din Timisoara, unde se estimeaza in acest an o majorare a traficului in ritm cu dezvoltarea pietei. Pe aeroportul din Timisoara opereaza companiile Tarom, Carpatair, Lufthansa, Austrian Airlines, Malev, Alitalia, AlpiEagles si operatorii cargo ABC Air Hungary sau Farner Air.

Compania aeriana Carpatair, cu sediul central si hub-ul la Timisoara, este a doua linie aeriana de pe piata dupa cifra de afaceri inregistrata in 2006. Carpatair a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 73 milioane EUR iar pentru acest an estimeaza o crestere de inca 15%.

O contributie importanta la cresterea traficului pe aeroportul Traian Vuia din Timisoara o au si zborurile charter. In aceasta vara, companiile Carpatair, Tarom, Blue Air, Air Cairo, Air Malta, Atlasjet, Futura Airways si Nouvelair vor opera chartere din Timisoara.

Aeroportul din Cluj a inregistrat in primul semestru un trafic de 143,406 pasageri, cu aproximativ 40% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii companiei estimand ca in acest an traficul va creste cu 50%. De pe aeroportul din Cluj opereaza companiile Tarom, Carpatair, Blue Air si Romavia, primele 3 companii operand si curse charter alaturi de Nouvelair, Koral Blue, Air Malta sau Kartago Airlines.

Pentru acest an se estimeaza ca aeroportul Transilvania din Targu-Mures va inregistra cea mai mare crestere, traficul estimat fiind de peste 3 ori mai mare fata de anul trecut.
In aceasta luna reprezentantii aeroportului estimeaza ca vor atinge cifra record de 100.000 pasageri, urmand ca pana la sfarsitul anului traficul sa ajunga la 160.000 pasageri. Pe aeroportul Transilvania opereaza companiile Air Traffic, Cimber Air, Malev, Tarom si Wizz Air.

Cel mai important aport la cresterea traficului pe aeroportul din Bacau a avut-o compania aeriana low-cost Blue Air, care opereaza curse din Bacau spre Barcelona, Torino si Roma. Pe aeroportul din Bacau opereaza companiile Blue Air, Tarom si Carpatair.

In Bucuresti, traficul se afla in crestere continua.

Deoarece Aeroportul Baneasa Aurel Vlaicu este inchis pe perioada verii pentru efectuarea lucrarilor de modernizare, cursele operate de pe acest aeroport au fost transferate pe Aeroportul International Henri Conada Otopeni.

Purtatorul de cuvant al aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache, a declarat ca majorarile care se vor inregistra in acest an se vor datora in principal intrarii pe piata romaneasca a unor companii noi precum Finnair si Delta Air Lines.

Valentin Iordache a precizat ca mai putin de 50% din cresterea inregistrata pana in prezent s-a datorat mutarii temporare a zborurilor de pe Baneasa pe Otopeni.

In luna iunie, din totalul de 550.192 pasageri care au utilizat Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, 24,8% au reprezentat traficul companiilor aeriene care opereaza temporar pe Otopeni.

In primele 6 luni din 2007 aeroportul Otopeni a inregistrat un trafic de 2,1 milioane pasageri, in crestere cu 38% fata de primul semestru al anului trecut, majorandu-si estimarea pentru anul in curs la 5 milioane pasageri, fata de 4,5 milioane cat estimase la inceputul anului.

Din cauza intreruperii temporare a activitatii, aeroportul Baneasa nu a putut mentine cresterea de anul trecut, cand traficul de pasageri a fost dublu fata de 2005. Pe aeroportul Baneasa opereaza companiile low-cost Blue Air, MyAir, Sky Europe, Wizz Air, Germanwings si easyJet.

Source: Ziarul Financiar