ANT vizeaza scaderea cu 30% a cheltuielilor la targurile internationale la care va fi prezenta Romania

Autoritatea Nationala pentru Turism incearca sa schimbe regulile si modul de participare a Romaniei la targurile internationale de turism si vrea sa impuna standuri standard si plata in avans a chiriei catre organizatori, vizand reducerea cheltuielilor cu peste 30%.
Fostul minister al Economiei si Comertului, in subordinea caruia se afla turismul, a aprobat ca Romania sa participe anul viitor la 35 de targuri internationale de turism, insa, in opinia presedintelui ANT, Anca Nedea acestea sunt „cam multe”. Ea si-ar fi dorit mai putine evenimente, astfel incat bugetul alocat fiecaruia sa creasca, iar prezenta Romaniei sa fie mai vizibila.
Nedea a precizat ca inainte cu 2-3 zile de un targ nu se stia macar daca Romania va avea stand sau nu si daca va putea participa. Romania era privita de organizatorii internationali de targuri ca rau platnic, existand evenimente pentru care statul avea restante la plata chiar si din 2013.
De asemenea, ea a mai precizat ca si licitatiile pentru constructia standurilor erau prost organziate, iar cei care participau se boicotau reciproc si blocau desemnarea unui castigator.
Ca sa pastreze un spatiu cu vizibilitate, organizatorul cere o garantie de participare. „Cu cat o platesti mai repede, cu atat poti beneficia de discounturi mari, a adaugat Anca Nedea. Conform legii, aceste avansuri nu puteau fi platite de stat inainte de eveniment si de aceea ANT ajungea sa plateasca mult mai mult decat reprezentantii altor tari. 
In 2014, Romania a cheltuit pentru participarea la targuri peste 3,3 mil. EUR, bani proveniti exclusiv din fonduri europene. Suma s-ar putea diminua cu peste 30% de anul viitor, a apreciat Nedea, doar daca Romania va reusi sa plateasca avansuri pentru prezenta la evenimente.
Reducerea ar fi necesara, mai ales ca de anul viitor Romania nu mai poate accesa fonduri europene pentru promovarea turistica si toti banii vor proveni de la buget. 
Totodata, sefa ANT a observat ca desi ANT platea constructia de standuri, institutia nu ramanea dupa targ cu materialele produse, indiferent daca erau bune sau se degradau. In consecinta, pentru targurile urmatoare se va stipula in caietul de sarcini ca materialele sa ramana in proprietatea ANT.
ANT intentioneaza sa reduca cheltuielile si din constructia efectiva a standurilor. Standurile foarte mici, de pana in 20 m, vor fi standard, iar pentru constructia lor se va stabili un model minimal unitar, in conformitate cu manualul de branding. Pentru standurile mari, care sunt amenajate, se vor organiza licitatii.

Source: Profit