ANAT: turismul de pe litoral a scazut in aceasta an, pe fondul vremii proaste, a tarifelor cu 10% mai mari si a promisiunilor neonorate ale Guvernului

Rezultatele sezonului 2017 au fost analizate de agentii membre Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, si de hotelieri din sudul si nordul litoralului, dar si din statiuni balneare, in cadrul intalnirilor anuale pentru gasirea unor modalitati de crestere a vanzarilor, care au loc in luna septembrie.

ANAT, a contestat intr-un comunicat datele INS, sustinand ca turismul de pe litoralul romanesc a scazut in aceasta vara, pe fondul vremii proaste, a tarifelor cu 10% mai mari decat anul trecut si a promisiunilor neonorate ale Guvernului cum ca se vor acorda vouchere de vacanta pentru bugetari.

Vremea capricioasa, ofertele pentru destinatii externe, vanzarea directa realizata de unii hotelieri de pe litoral, tarifele mai mari in medie cu 10% fata de anul trecut au dus la scaderea numarului de turisti in statiunile de pe litoral in sezonul 2017, vanzarile inregistrate prin agentiile de turism fiind, in general, la nivelul de anul trecut, se arata in comunicatul ANAT.

Cea mai cautata statiune a ramas Mamaia, urmata de Eforie, Venus, Jupiter si Neptun, alease in special de familiile cu copii. Sejurul mediu pe litoral a fost de 5,5 zile.

Valoarea sejururilor cumparate cu vouchere de vacanta este de numai 10,3 mil. EUR, pana la finalul lunii iulie, acestea fiind acordate, in prezent, numai in sistemul privat.

„Ne-am asteptat ca si angajatii din sistemul public, 1,2 milioane de persoane, sa primeasca vouchere de vacanta in acest an si piata sa creasca de la 10 mil. EUR, in 2016, la 380 mil. EUR, dupa calculele noastre. Intre timp, in cazul bugetarilor valoarea lor a fost stabilita la numai 1.450 RON/persoana, iar rectificarea bugetara, in urma careia si institutiile publice sa poata acorda vouchere de vacanta, s-a facut la finalul verii”, a declarat Adrian Voican, prim-vicepresedinte ANAT.

Cererea pentru vacante in statiuni balneare a adus vanzari mai mari cu 20% in sezonul 2017, si chiar peste, in zonele mai dezvoltate, fiind urmate de cele pentru statiunile montane si Delta Dunarii, in timp ce pentru litoral s-au inregistrat vanzari sub asteptari, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT.

Potrivit ANAT, familiile cu copii, care au preferat pentru vacanta lor hoteluri cu aqua park, bazine termale, centre SPA, au fost principalii clienti in acest an. Statiunile cele mai cerute sunt Baile Felix, Baile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Calimanesti-Caciulata, Baile Olanesti, la un sejur mediu de 7,5 nopti.

Source: Capital