Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT si Federatia Asociatiilor Patronatelor din Turism, FAPT, propun Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, astfel ca acesta ar urma sa fie declarat si fiscalizat.
Corina Martin, presedintele ANAT si al FAPT a declarat ca bacsisul ar urma sa fie stabilit de restaurante, la peste 10% din nota de plata, astfel ca statul va colecta mai multe taxe si impozite.
Aceasta a argumentat faptul ca multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru, adaugand ca in mai multe tari, printre care si SUA, bacsisul este legalizat si fiscalizat.
Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama a declarat ca majoritatea reprezentantilor restaurantelor cred ca masura va incarca factura clientilor si va avea consecinte negative asupra consumului si, in plus, nu toti consumatorii lasa bacsis, iar chelnerul va primi mai putin din bacsisul respectiv din moment ce ar fi impozitat.
Alti proprietari de restaurante si cluburi sustin initiativa ANAT precizand ca astfel s-ar monitoriza toti banii care se incaseaza si, in acelasi timp incasarile din bacsis s-ar duce direct in plata salariatilor, urmand sa scada cheltuileile angajatorilor cu salariile iar chelnerii sa fie cointeresati.
Source: Business24