ANAT: in primul trimestru s-au inregistrat cresteri ale rezervarilor pe turismul intern

Conform unui studiu efectuat de Asociatia Nationala a Angentiilor de Turism, ANAT, in primul trimestru al acestui an, pentru destinatiile interne, s-a constatat o crestere de 5% pentru rezervarile early booking, 50% pentru programul „O saptamana de refacere” si 100% pentru programul „Zile gratuite de vacanta”.
Totodata, se observa o crestere de 7% pe litoral, 30% pe zona Crisanei, 20% pentru Transilvania, 10% pentru Bucovina si 30% pentru Muntenia. Maramuresul a marcat tot un plus de 30%, in timp ce Oltenia si Banatul au inregistrat o crestere de 5%.
Lucia Nora Morariu, presedintele ANAT a declarat ca principala destinatie preferata de turisti ramane litoralul romanesc. Rezervarile pentru statiunea Mamaia reprezinta 50% din totalul vanzarilor si au inregistrat un plus de 2% fata de anul trecut. O majorare se poate observa si in restul statiunilor de la malul Marii Negre, exceptie facand statiunea Olimp, care a inregistrat o scadere de 15%.
Cele mai cautate destinatii externe au fost Turcia cu o crestere de 20%, Grecia – 5%, Spania – 1%, Italia, Franta, Austria si Emiratele Arabe – fiecare cu 5%, Marea Britanie – 10% si Muntenegru – 20%.
In primele trei luni ale acestui an Bulgaria a inregistrat o scadere de 10% a numarului de rezwervari iar Croatia a inregistrat o scadere de 40% a cererilor de rezervare mai ales din cauza majorarii tarifelor ca urmare a majorarii TVA.
Cele mai dinamice destinatii externe, cu cresteri de peste 50% au fost, potrivit ANAT, Mexic, Belgia, Israel, Malta, Cuba si Statele Unite.
"In ceea ce priveste valoarea medie a pachetului achizitionat, putem spune ca pe destinatiile interne aceasta a fost de 638 de lei, cu 5% mai mult decat anul trecut", a declarat Lucia Morariu.
Pentru destinatiile externe, analiza ANAT arata o valoare medie a pachetului de 1.578 RON, in crestere cu 4%.

Source: Business24